Indica publicitat
Dimarts, 18 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 17 de de juny del 2011 | 15:43
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Sacsejada al Partit Quebequès

Si el sobiranisme escocès està en plena forma després de la victòria aclaparadora de l'SNP, l'altra cara de la moneda és l'independentisme quebequès que reclama la secessió de la província francòfona del Canadà.

Jaques Parizeau

Ara fa un mes, la derrota monumental del Bloc Quebequès a les eleccions federals, on va quedar-se amb quatre diputats a Ottawa dels 47 que tenia, va dur l'històric dirigent independentista Gilles Duceppe a la dimissió. Aquesta derrota sense pal·liatius va esperonar les crítiques federalistes, que consideren el sobiranisme francòfon tocat de mort; però també les crítiques internes, que acusen l'estratègia del BQ d'actuar des de l'obstruccionisme a Ottawa i no proposar cap política nova que beneficiï el Quebec.

En l'àmbit provincial les coses semblaven anar millor als independentistes, que mantenen un suport estable, cosa que els permetria guanyar unes hipotètiques eleccions a l'Assemblea Nacional -tot i que previsiblement no es convocaran fins al 2013. D'altra banda, al Congrés del passat mes d'abril es ratificà el lideratge de Pauline Marois al capdavant del PQ, amb un suport superior al  90% de la militància.La situació, però, es començà a torçar fa pocs dies arran del projecte de llei 204 liderat per la diputada del PQ Agnès Maltais i el batlle de la ciutat de Quebec. La llei legalitzaria retrospectivament les obres irregulars del nou estadi de la ciutat, que podria acollir un equip de la lliga nacional d'hoquei sobre gel (NHL, en anglès) l'esport més popular al país francòfon amb diferència. La llei,  però, no va acabar d'agradar a diversos diputats del PQ que han presentat la dimissió al·legant que la protecció de les obres feia còmplice el PQ dels casos de corrupció a la ciutat.

La polèmica ha acabat amb la dimissió de tres diputats, entre els quals hi ha Pierre Curzi, un popular actor, i la sortida de diversos membres del partit. D'altra banda, una bona colla de joves diputats pequistes han publicat una carta en què demanen respecte i mesura en l'"ús de paraula" a l'exprimer ministre Jacques Parizeau, figura històrica del partit i l'independentisme, que impulsà el referèndum del 1995 i que darrerament ha fet força aparicions públiques per dirigir a l'ombra la línia del partit. Parizeau no ha tardat gaire a contestar i, tot i el to educat d'ambdues parts, no ha dubtat a "renyar" els joves diputats per la seva falta de responsabilitat.En pocs mesos el sobiranisme quebequès ha passat d'una certa eufòria al debat sobre la seva naturalesa. La pèrdua de representació al Parlament d'Ottawa, els debats sobre la manera d'accedir a la sobirania al darrer Congrés, el passat abril, i els afers municipals a la ciutat de Quebec, sembla que impulsen el partit cap una certa renovació. Malgrat que el lideratge de Marois no està qüestionat, hi ha força diputats que reivindiquen un canvi de discurs per buscar un nou sobiranisme que no se sap ben bé en què ha de consistir. Sobretot, però, els joves pequistes malden per recuperar el suport juvenil davant de l'embranzida dels socialdemòcrates de l'NDP i els eocologistes d'esquerres de Québec Soldiaire.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat