Indica publicitat
Dimarts, 2 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 2 de juny del 2009 | 13:14
Crònica · Economia

De la nit al dia, ara sobren caixes d'estalvi...

Històricament, els sistema català de caixes d'estalvi, majoritàriament blindat de les ingerències polítiques i molt arrelat al territori, cou a Madrid. Per tant, quan cíclicament apareixen rumors sobre suposades crisis de les nostres caixes i de la necessitat de fusionar-se, els representants de les entitats catalanes han respost de la mateixa manera:

no hi ha caixes en perill i tampoc no hi ha intenció de canibalitzar una caixa catalana, perquè les aspiracions de la majoria no passen per convertir-se en clons de La Caixa, sinó arrelar al territori i, per descomptat, fer negoci, però sense aspiracions de gegant.

En aquest context, ningú no s'ha de sorprendre que la ministra Elena Salgado vingui a Catalunya per dir que "a Espanya hi ha un excés d'oferta de caixes" i que "és necessària la reestructuració d'aquest sector". Salgado va fer aquest advertiment el cap de setmana en el marc de les Jornades d'Economia que se celebren cada any a Sitges, i va afegir que "l'estat no farà cap pas per impulsar fusions, ja que són les caixes les que han d'actuar". Però la ministra sap molt bé que la llei que impulsa l'executiu de Zapatero per restar traves a les fusions entre caixes de diferents comunitats autònomes significa posar les grapes sobre el sistema financer. En moltes caixes d'estalvi espanyoles no es dissimula, el president, que a diferència del que passa a Catalunya té funcions executives, és sovint nomenat pels polítics, i no és gens estrany que tingui carnet del partit de torn.

Sigui com sigui, ara l'equip de ZP creu que sobren caixes, perquè amb la crisi el sistema ha quedat sobredimensionat. Però per què precisament les mirades es dirigeixen a Catalunya? s cert que 10 caixes d'estalvi poden semblar excessives, però si es dissecciona la funció de cadascuna de les caixes, es veurà que cap d'elles és prescindible. A menys que la crisi sigui l'excusa i el veritable problema sigui un sistema de caixes blindat de les potineries polítiques, és clar.

Els arguments del govern espanyol són la mateixa cantarella de sempre. La diferència però, és que aquesta vegada el president de la Generalitat comparteix l'argumentari. Tot just fa una setmana, José Montilla va apuntar a fusions en el sistema financer català. Doncs en aquest cas, circula una nova rumorologia sobre el parer del president català respecte a la concentració de caixes. Hi ha qui pensa que és una operació a la desesperada per salvar Caixa Catalunya, que podria trobar-se en una situació complicada.

Si fa una quinzena d'anys es va intentar una fusió de les tres caixes amb participació pública, Catalunya, Tarragona i Girona, ara podria repetir-se la mateixa operació per mirar de fer una gran caixa catalana pública que pugui suportar el cop de la crisi. Potser Montilla està abocant esforços a salvar la caixa presidida pel socialista Narcís Serra, però també deu saber que els números a Caixa Girona i Tarragona no són pas per tirar coets.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat