Indica publicitat
Dimecres, 19 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 21 de de desembre del 2010 | 16:02
Crònica · Economia

Mas recorre als empresaris d'èxit per blindar el seu programa

Qui durant un temps, molt abans que comencés la campanya electoral, apareixia en totes les travesses com a futur conseller d'Economia, el president del Cercle d'Economia i d'Abertis, Salvador Alemany, serà finalment el líder visible d'un grup d'experts que formaran una comissió d'assessorament al govern i al Parlament en matèria econòmica. Es tracta d'un càrrec no retribuït, que coordinarà un equip de professionals que faran informes i estudis d'interès per al mateix executiu i també a petició de la Cambra catalana.

El futur president de la Generalitat es va referir a Alemany en el discurs d'investidura com una de les persones destacades de la societat que poden posar el seu talent i experiència al servei de grans objectius de país. Si bé Mas encara no ha fet públic quins independents ocuparan llocs de responsabilitat al govern, la creació d'aquesta comissió, i també una segona en l'àmbit sanitari liderada pel president del Col·legi de Metges de Catalunya, Miquel Vilardell, pot ser una manera d'incorporar aquests experts sense crear un gran conflicte amb Unió, que ja ha renunciat a una conselleria de les tres que li tocarien perquè sigui ocupada per un independent de consens.

Però al marge de la hipotètica conveniència política d'aquest gest, és una bona decisió. Perquè posar en mans dels empresaris del país, molt interessats lògicament a sortir quan abans millor de la crisi, és assegurar-se com a mínim un elevadíssim nivell d'implicació amb el projecte de país de CiU, que inclou el concert econòmic. Recordem que els empresaris, inclòs el més reticent a qüestions nacionals Foment del Treball, van posar el crit al cel quan l'executiu espanyol feia les primeres propostes de nou finançament per a Catalunya, que l'abocaven a l'abisme, o també la defensa que van fer tots els sectors empresarials de la demanda d'un aeroport intercontinental. En aquest sentit, Artur Mas s'assegura un front comú dels lobbys econòmics, que de forma directa o indirecta es veuran implicats en aquesta comissió econòmica.

Sigui com sigui, CiU arriba al govern amb una crisi econòmica encara molt present, amb un atur del 18% i amb un dèficit fiscal històric que li posarà molt difícil la feina. Però precisament perquè la situació és a tocar del precipici, Mas tindrà al seu costat els empresaris, tant els que històricament s'han sentit més vinculats al país com aquells que fins fa poc consideraven que les aspiracions nacionals de Catalunya són un destorb per als seus negocis. D'ara en endavant, però, caldrà veure quina és la reacció de l'executiu espanyol davant el projecte de Mas. El de Zapatero i el que pugui venir després.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat