Indica publicitat
Dimarts, 25 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 12 de d'abril del 2011 | 16:02
Crònica · Economia

Adéu al poder financer català?

"No sóc dels que crec que el Banc d'Espanya té un pla contra Catalunya, però sí que el Banc d'Espanya vol posar fi al sistema de caixes d'estalvi, que ha tingut la màxima força a Catalunya". Qui així s'expressa és un directiu d'Unnim, una entitat que ja té coll avall que la seva supervivència passa per aliar-se amb una altra entitat espanyola, no pas catalana.

Unnim ha iniciat contactes per integrar-se en un SIP de Banca Cívica o de Banco Base, però tampoc no descarta una aliança  amb Bancaixa o les caixes basques. "Volem salvar les nostres oficines i els 3.200 treballadors preservant la filosofia de caixa encara que siguem un banc. Aquesta convicció ens deixa dues opcions: un SIP amb entitats espanyoles o negociar amb entitats financeres internacionals, perquè l'opció de quedar-nos a Catalunya és impossible. La Caixa ens absorbiria i desapareixeríem, i el Banc Sabadell, a més de la duplicitat d'oficines que causaria, no deixa de ser un banc, que es regeix per uns altres paràmetres de gestió que no tenen a veure amb l'esperit d'una caixa", explica aquest directiu.

Ara bé, aquesta operació provocaria un desplaçament de la seu social de l'entitat. Un problema que a parer d'Unnim no seria greu si es pogués mantenir l'obra social arrelada al territori, ja que "aquests grups de caixes compartiríem una filosofia de servei a la societat i rebríem els dividends per invertir en la nostra obra social". L'opció d'una operació amb Banc Mare Nostrum, en què hi participen Caixa Penedès i Sa Nostra, està descartada pels problemes que comportaria la duplicitat d'oficines a Catalunya.

Per la seva banda, CatalunyaCaixa encara vol intentar mantenir-se com a grup financer estrictament català. Ha demanat al FROB els 1.718 milions d'euros que li exigeix el Banc d'Espanya per a complir els requisits de solvència. Però el grup català, integrat per Caixa Catalunya, Caixa Manresa i Caixa Tarragona, ha esquivat la nacionalització perquè ja havia negociat la injecció de diners abans del 31 de desembre de 2010, i per tant, s'acull a una excepció dictada pel ministeri d'Economia. CatalunyaCaixa segueix endavant amb el seu full de ruta per convertir-se en un banc i donar entrada en el seu capital a socis privats que substitueixin el FROB a mig termini.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat