Indica publicitat
Divendres, 27 de de maig del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 29 de de novembre del 2011 | 15:56
Crònica · Economia

Cap a un sol banc i una caixa bancaritzada?

El president espanyol electe contempla en el seu full de ruta una nova reforma del sistema financer que provoqui noves fusions d'entitats financeres. A Catalunya, Unnim i CatalunyaCaixa són clarament a la diana.

Controlades pel Banc d'Espanya, és a dir, per l'estat espanyol, estan a mercè dels interessos del sistema financer espanyol, i si és necessari, acabaran menjades per una gran entitat, amb sort, per filosofia fundacional i arrelament al territori, Caixa Bank, però també poden caure a mans d'un dels bancs que esperen aconseguir una part del pastís. El que sembla clar és que ni una ni l'altra podran caminar massa temps més pel seu compte. Formalment, són titelles del BE que no poden maniobrar el més mínim ni poden decidir ni tan sols si concedeixen un crèdit o no a un particular o una empresa del seu territori natural. Qualsevol decisió està sotmesa al vist-i-plau d'uns senyors nomenats pel BE que desconeixen la realitat del territori i dels seus clients.

Sigui com sigui, els plans de Mariano Rajoy passen per esporgar encara més el sistema financer i deixar el mínim d'entitats financeres possible, amb predilecció pels bancs més que no pas per les caixes bancaritzades. I de fet, els bancs són els que es troben en millors condicions per absorbir una caixa o un grup de caixes que no pas un SIP. En el cas català, però, es fa necessari blindar el tramat de caixes que encara queda, i evitar que desaparegui completament una manera d'entendre l'economia i fins i tot d'entendre els ciutadans: les caixes d'estalvi encaixen perfectament en la manera de ser i de fer dels catalans.
Unnim i CatalunyaCaixa estan a mercè dels interessos del sistema financer espanyol
Poc a poc i bona lletra, arriscant, però amb l'espurna de cautela necessària per a no estimbar-se. I això és el que han potenciat les nostres caixes de tota la vida. En aquest nou escenari convuls, molt més convuls que no pas una simple intervenció del Banc d'Espanya, el govern de la Generalitat ha de posar fil a l'agulla per evitar que les caixes Unnim i CatalunyaCaixa acabin essent canibalitzades per un banc espanyol.

A casa nostra encara hi queden dos petits gegants de les finances, Caixa Bank i el Banc Sabadell. I fóra bo que fossin aquestes dues entitats les que assumissin la responsabilitat de tirar endavant la supervivència del sistema financer català. El Banc Sabadell sembla que és a punt de tancar la compra de la caixa alacantina CAM en una subhasta que es produirà divendres, i a la qual han renunciat finalment de participar-hi altres bancs espanyols. Però Caixa Bank podria fer algun moviment respecte als altres dos conglomerats -Laietana i Penedès formen part de dues SIP espanyoles, havent renunciat fa temps a la seva catalanitat-, sense que això suposi la desaparició d'aquestes entitats, com va succeir amb Caixa Girona.

I encara hi ha una altra possibilitat per a blindar la catalanitat d'aquests dos grups. Que rebin una oferta d'altres caixes que encara mantenen aquesta forma jurídica, i que de fet, han mostrat interès per Unnim. Es tracta d'Ibercaja i la caixa basca Kutxa, ambdues amb comptes sanejats i que malgrat les inclemències del sistema financer, i gràcies a la prudència en la gestió, mantenen la seva independència i poden mirar al futur amb optimisme.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat