Indica publicitat
Dijous, 2 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 5 de abril del 2011 | 16:52
Crònica · Economia

De l'espoli fiscal a l'asfíxia institucional

Madrid no en té prou a espoliar el 10% de la riquesa anual que genera Catalunya en nom de la solidaritat interterritorial. Entre 20.000 i 22.000 milions d'euros que se'n van a les onze comunitats autònomes que són receptores netes de fons.

La crisi, que Zapatero va trigar gairebé dos anys a reconèixer, ara és un argument valuós per a ofegar encara més el país. Però aquesta vegada no es tracta només d'escanyar les finances, sinó que es va a la línia de flotació institucional. L'executiu de CiU s'havia trobat amb l'obligació de retallar un 10% del pressupost per a ajustar-se a la reducció del dèficit públic ordenat per Madrid. Li obligava a retallar en serveis bàsics com la sanitat i l'educació.

Però no prou content amb això, l'executiu espanyol, en un acte gairebé de plaer sàdic, ordena a la Generalitat que retalli el doble, fins a un 20%. El govern Zapatero té un pla per a ofegar Catalunya, no així d'altres comunitats, que en cap cas s'han vist assetjades. I el pitjor són les amenaces. Fa uns dies, la ministra Elena Salgado advertia l'executiu d'Artur Mas que si no s'ajustava a la reducció del dèficit fins a l'1,3%, això és, 5.700 milions d'euros, fet que posa en risc els serveis bàsics de l'estat del benestar, no se li permetria emetre bons a llarg termini. Ras i curt, que Madrid asfixiaria definitivament Catalunya.

La Generalitat, però, ha reaccionat amb una primera plantada anunciat l'emissió de bons a particulars per un import total de 2.700 milions d'euros. I ho farà en dues modalitats, a curt termini, amb un venciment d'un any i a un interès del 4,25%, i a dos anys, amb una rendibilitat del 4,75%. Amb aquesta decisió, l'executiu dóna una primera patacada a les amenaces de Madrid, perquè si bé no pot col·locar encara deute públic a inversors internacionals, sí que té la potestat de fer-ho a particulars, és a dir, als ciutadans. Cobrirà així una part de les necessitats financeres més immediates, aconseguint un respir temporal.

I mentre això succeïa, el ministeri d'Economia i Hisenda enviava un nou missatge a la Generalitat suggerint que, si no té prou diners per prestar els serveis bàsics traspassats, apugi els impostos. Un suggeriment totalment enverinat i pensat exclusivament per a vendre al públic no català, perquè els responsables econòmics del govern espanyol saben que la Generalitat té un marge de maniobra gairebé nul en aquest sentit. No té l'impost de societats, que recapta exclusivament l'estat, i els impostos que gestiona Catalunya no aporten grans quantitats de diners. Però per al públic espanyol i espanyolista, quedarà molt bé explicar que els catalans gasten molt i a sobre no volen pagar impostos.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat