Indica publicitat
Dissabte, 4 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 14 de de juny del 2011 | 16:38
Crònica · Economia

El país ha de confiar en les seves caixes d'estalvi

El sistema de caixes català ha pagat els plats trencats d'una economia sostinguda pel totxo durant molts anys.

Si bé les nostres entitats han comès errors remarcables, i algunes es van llançar massa imprudentment al gran negoci immobiliari deixant més de banda la seva raó de ser històrica, han fet bona feina i grans esforços per tirar endavant en un context d'assetjament per part de la banca espanyola i de la mateixa administració espanyola. L'Estat i el Banc d'Espanya han empès les nostres caixes a la bancarització o a les fusions, fossin o no necessàries amb els números sobre la taula. El resultat és ara un assetjament que es tradueix en la pressió d'haver de cercar grans quantitats de capital líquid abans del setembre, sota l'amenaça estatal d'entrar directament en l'accionariat de la caixa si no compleix els requisits. Però les caixes catalanes estan fent els deures, amb discreció i rigor. Cadascuna busca la fórmula més adient per garantir el seu futur.

En el cas de CatalunyaCaixa, l'entitat recorrerà voluntàriament al FROB per a capitalitzar-se, i creu que així aconseguirà mantenir-se com una entitat netament catalana, ja que no es fusionarà amb cap altra entitat forastera ni s'afegirà a un SIP. En canvi, Unnim maldarà fins al darrer dia per aconseguir capital privat, que li permeti mantenir-se com a banc sense accionistes de fora. Una altra opció amb què treballa, que també li garantiria el model de caixa d'estalvi que fa més de cent anys que desenvolupa, fusionar-se o unir-se a un SIP amb altres entitats de característiques similars. En aquest cas, la seu social i fiscal podria no estar a Catalunya, però aquesta és una qüestió menor per a Unnim si això li permet seguir explotant el model de caixa d'estalvi arrelada al territori. Només en última instància, l'entitat recorrerà al FROB.

Ara bé, anar al FROB no significa, com postulava avui una informació apareguda en un diari barceloní, ni la intervenció ni la nacionalització de les entitats. Senzillament, implica la presència temporal d'un accionista públic, amb una representació proporcional al percentatge de capital que ha aportat. De fet, les entitats han de desfer-se dels diners del FROB en un termini establert, i si no poguessin fer-ho per manca de líquid, aleshores l'Estat podria vendre's la seva participació. I els principals postors per a la compra serien els bancs, delerosos de controlar les caixes, bancaritzades o no. Afirmar que les nostres caixes estan a punt de ser intervingudes per l'Estat és temerari, irresponsable i perjudicial per al país. Les nostres caixes estan complint rigorosament amb el full de ruta que van presentar al Banc d'Espanya, i que aquest ja va avalar. Posar sota sospita la solvència de les nostres caixes abans fins i tot que es coneguin els resultats dels famosos tests d'estrès financer, no treu cap a res.

I pel que fa al Banc d'Espanya, aquest desmenteix que tingui a punt un pla de nacionalització. Demà dimecres hi ha una reunió de consellers del BE, i en l'ordre del dia no es tracta cap aspecte relacionat amb aquestes caixes.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat