Indica publicitat
Dimarts, 18 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 21 de de juny del 2011 | 16:05
Crònica · Economia

La crisi com a excusa per llimar les autonomies

Que l'anomenat estat de les autonomies mai no ha agradat ni a molts sectors del PSOE ni al PP en bloc no és pas cap novetat. Però ni socialistes ni populars han plantejat de forma oberta la possibilitat d'una involució autonòmica, és a dir, recuperar les competències cedides als governs autonòmics perquè tornin a mans de l'Estat.

Tornant a la "Capital"

Ara, quatre anys després de l'esclat de la crisi financera i econòmica mundial, el PSOE, al poder, insinua de forma cada vegada menys ambigua que si les comunitats autònomes no són capaces de prestar els serveis, el més sensat és que se'n faci càrrec l'Estat. L'estratègia és subtil, però contundent. I no hi ha dubte que si el PP guanya les properes eleccions espanyoles mirarà de culminar el procés d'involució.

Brussel·les apressa l'executiu de Zapatero a reduir el dèficit públic fins a ajustar-se als criteris de la disciplina pressupostària europea, però com se sap, l'equip dirigit per Elena Salgado té un pla B: carregar el mort a les autonomies, especialment les que no són governades pel PSOE, i adjudicar-los part del dèficit que ha d'assumir l'Estat però que pot endossar als governs autonòmics. En el cas de Catalunya, no només és el fons de competitivitat, que l'Estat no s'anota com a despesa del 2011 i que tampoc permet a la Generalitat comptar-hi, sinó que les retallades a què l'obliga, pretenent passar del dèficit del 3,9% a l'1,3% -els pressupostos de la Generalitat per al 2011 contemplen una reducció fins al 2,6%- fan que els serveis de Salut i Educació, els buc insígnia de la descentralització espanyola, puguin córrer perill. Res no és innocent.

I Madrid sap molt bé que si un govern no pot, perquè no té prou diners, garantir al 100% els serveis que prestava el dia abans que se l'obligués a retallar, es crearà un clima més favorable a què sigui el pare qui gestioni allò que les criatures no saben gestionar. I així amb moltes altres competències. De fet, en alguns cercles polítics i econòmics no es descarta una estratègia de l'Estat per, d'alguna forma, acabar intervenint algunes comunitats, és a dir, posant les grapes als seus comptes i dirigint els seus pressupostos. De fet, els pressupostos d'algunes d'aquestes autonomies ja estan intervinguts des del moment en què la ministra Salgado els ordena efectuar retallades impossibles i a més, amenaça d'intervenir-hi si no es compleixen els paràmetres de suposada qualitat en àmbits com la sanitat i l'educació que venen de Madrid.

Tot plegat té mala peça al teler. Les properes eleccions espanyoles no albiren pas un canvi de tendència. Per a Catalunya, el fet que Brussel·les lloés l'esforç de l'executiu català en la reducció del dèficit és un valor positiu, però caldrà que Catalunya aconsegueixi projectar una bona imatge a l'exterior, el màxim de desvinculada possible del desgavell espanyol, per aconseguir la confiança internacional i estar preparada per parapetar probables assetjaments de l'Estat contra la seva autonomia.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat