Indica publicitat
Dissabte, 28 de de maig del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 20 de de setembre del 2011 | 15:49
Crònica · Economia

Madrid confirma el fiasco del model de finançament català

L'aprovació de l'Estatut va representar, segons molts experts del país gens sospitosos de partidisme, la renúncia a un veritable canvi de model amb bilateralitat efectiva.

Catalunya es mantenia en el règim comú multilateral, on totes les comunitats autònomes acaben acordant amb el Ministeri d'Economia un model en el Consejo de Política Fiscal y Financiera, que es plasma en la LOFCA. El nou text estatutari, però, incorporava uns principis que si es complissin permetrien millorar el finançament de Catalunya, garantint l'anomenat principi d'ordinalitat, que implica que el lloc que ocupa Catalunya en el rànquing de recursos per càpita abans de l'anivellament sigui el mateix que el que ocupi en el rànquing de recursos per càpita que s'obtenen del finançament autonòmic. L'any 2006, Catalunya va ser la tercera en recaptació per càpita de tributs del sistema de finançament, mentre que en recursos obtinguts ocupava l'onzè lloc.

Doncs bé, fins a tres anys després no es va aprovar el nou finançament per a Catalunya, i aquest 2011 ha arribat la primera liquidació corresponent al 2009. Després de la liquidació oficial del primer exercici amb el nou model, la comunitat que més beneficiada ha sortit és la Comunitat de Madrid, que passa del lloc número 13 pel que fa als diners rebuts per habitant ajustat al tercer lloc. De fet, sobre una mitjana espanyola que seria el número 100 - el mínim per cobrir les competències homogènies i compartides per igual per totes les comunitats- Madrid estaria en el 108, només avançada per La Rioja amb 109 i Cantàbria, amb 117. Catalunya, si bé ha millorat, ha obtingut uns resultats del tot insuficients, passant de l'onzè lloc al vuitè, amb un finançament ajustat per habitant amb competències homogènies de 103. Al marge d'aquesta minsa millora, no cal oblidar que l'objectiu principal de la reforma estatutària era reduir el dèficit fiscal de Catalunya, que avui ja se situa per sobre dels 20.000 milions d'euros, i representa un 10% del PIB català. I aquest objectiu és encara molt lluny.

Quan el govern de Catalunya, a través de CiU al Congrés, vagi a trucar a la porta del PP espanyol per pactar un nou model de finançament per al país, valdrà la pena que prengui en consideració en què ha quedat el model vigent, i que no es deixi entabanar per càlculs magistrals dels espanyols. Com a mínim, la comissió del Parlament per al Concert Econòmic ho tindrà clar i podrà supervisar el procés. CiU, per la seva banda, tindrà l'obligació moral de vetllar pels interessos del país més enllà dels seus comprensibles interessos de partit i de personalismes.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat