Indica publicitat
Divendres, 27 de de maig del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 8 de de novembre del 2011 | 16:29
Crònica · Economia

"No habrá privilegios para ningún español"

Qui fa aquesta afirmació és la presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre. La popular es refereix a Catalunya i a les seves aspiracions de millorar el sistema de finançament, amb el nom de concert econòmic o de pacte fiscal propi segons ERC o CiU.

Aguirre deixa clar, en presència de Mariano Rajoy, previsible nou president espanyol, que el PP no cedirà ni un mil·límetre en aquest àmbit. Aguirre considera, efectivament, que escanyar una mica menys Catalunya -l'espoliació fiscal arriba als 22.000 milions d'euros anuals, 4.500 euros per família estàndard- donant-li una engruna més seria discriminatori respecte a d'altres territoris de l'Estat.

Més enllà de la indignació que pugui causar, tenint en compte que governs com el d'Andalusia no només no han retallat sinó que han incrementat el seu pressupost en el mateix moment en què Catalunya ha retallat el 10% del seu pressupost i encara està pressionada per Madrid per rebaixar un 10% més, és un avís per a navegants. El PP es veu vencedor i no necessitarà les engrunes que li pugui oferir Duran Lleida, més preocupat per una possible cartera ministerial que no pas per les finances de la Generalitat.

Però allò més preocupant no és que els populars no vulguin negociar una millora del finançament per a Catalunya, sinó que CiU no té, com a mínim públicament i per a fer-ho saber als seus possibles electors, un pla B davant l'evidència. El "no habrá privilegios para ningún español" és clar -clar i català, de fet-, no dóna marge a cap interpretació. I si algú es pensa que un PP fort revolucionarà els seus votants escenificant un pacte amb els nacionalistes catalans que a sobre signifiqui la retallada de l'espoliació, va del tot errat. Què farà CiU quan l'endemà de les eleccions els seus diputats no puguin pressionar ningú? Què diran als seus electors? De moment, aquest tema no és debatut en campanya. CiU assegura que no vol avançar esdeveniments, i es manté segura que podrà influir en el futur executiu de Rajoy. Està molt bé ser optimistes, però cal tenir en compte que el Parlament de Catalunya ha donat un mandat als polítics amb la comissió d'estudi del concert econòmic.

Sigui com sigui, el 21-N Catalunya seguirà tenint un dèficit fiscal del 10,5% del seu PIB i seguirà estant en la corda fluixa. Mani qui mani. Per això és necessari tenir un pla B per si Espanya torna a fallar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat