Indica publicitat
Divendres, 27 de de maig del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 20 de de desembre del 2011 | 15:54
Crònica · Economia

Repartir el cost de la crisi, però sense empipar els benestants

El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC), presidit per Salvador Alemany, va entregar la setmana passada dos nous informes al Govern, un sobre fiscalitat i l'altre amb propostes per impulsar la petita i mitjana empresa de Catalunya

Salvador Alemany

L'equip, de dotze membres, hi treballava des del mes de setembre, i el president els havia demanat celeritat per poder presentar-ne les conclusions abans del debat d'investidura de Mariano Rajoy. Calia explicar-se primer a Catalunya per evitar que els ciutadans i l'oposició pensessin que el guió econòmic de CiU estava sotmès a les voluntats del PP espanyol.

El CAREC planteja, com a mesura a curt termini, la reducció de les cotitzacions de les empreses a la Seguretat Social que s'hauria de compensar principalment amb un augment de l'IVA i també amb imposicions especials en el turisme. Segons l'informe, la reducció de les cotitzacions a la Seguretat Social, juntament amb la reforma de la negociació col·lectiva que s'està negociant, suposaria una reducció del cost laboral que hauria de traduir-se en una disminució de preus i, de retruc, en un impuls de les exportacions de les empreses.

Pel que fa al teixit empresarial, i per tal d'evitar l'estancament de les empreses en formats de petita dimensió, l'informe recomana potenciar aquest sector tot i assenyalar que qualsevol decisió de discriminació positiva en relació amb les pimes ha de ser temporal. La principal proposta del CAREC per superar les barreres que limiten el creixement de les empreses és que l'impost de societats sigui del 25% també per a les empreses que deixen de ser considerades Pime pel seu volum de facturació, i que actualment paguen el 30%. Aquest impost, però, és competència de l'estat, i per tant, la Generalitat no pot legislar en aquest sentit.

Fonts del CAREC expliquen a Tribuna.cat que, al marge de les mesures que poden anar més en contra de la classe mitjana, com són la reducció de les cotitzacions i l'increment de l'IVA, rere els dos informes del CAREC hi ha la "voluntat de fer un repartiment més equilibrat del cost de la crisi, amb mesures contra l'evasió fiscal i el frau, i a favor de l'impost de transaccions financeres, l'harmonització de les sicavs, l'increment de l'impost sobre rendes de capital o la no desgravació fiscal per a propietaris d'habitatges, en considerar-se un greuge comparatiu amb els lloguers".

Sobre el paper, la intenció dels assessors econòmics de Mas pot ser bona, però cal recordar que és un òrgan consultiu, no pas vinculant, i sobretot, que l'executiu català encara no ha definit quin serà el seu full de ruta a Madrid, què pensa fer respecte al govern de Rajoy i la seva política econòmica i, encara menys, quin pla B té per quan el PP li doni una cossa i li digui que ni cinc de més. I cal recordar també que CiU va abocar a les escombraries uns 400 milions d'euros en suprimir l'impost de successions en plena crisi, amb l'únic argument que era una promesa electoral que calia complir perquè el govern tingués credibilitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat