Indica publicitat
Dimecres, 19 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 14 de de juny del 2011 | 16:50
Crònica · Economia

Rodalies o l'insult del PSOE a Catalunya

Qui pensava que el PSOE estava en hores baixes? El seu baròmetre de nacionalisme espanyol està eufòric. A pocs mesos de les eleccions espanyoles, que segons algunes informacions podrien avançar-se al novembre de 2011, l'executiu de Zapatero treu pit davant el PP i clava una bufa a Catalunya sense contemplacions.

Víctor Morlán, secretari d'Estat d'Infraestructures

Barcelona · El secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, pretenia ridiculitzar fa uns dies el govern català avisant-lo que "és inviable" que la Generalitat canviï l'operador de Rodalies, que actualment és Renfe, després d'una reunió entre la Generalitat i Foment, ja que, segons Madrid, caldria modificar una llei espanyola, que evidentment, el PSOE no està disposat a tolerar. És a dir, que el PSOE confirma que va entabanar el PSC i el tripartit, que es va apuntar el traspàs de Rodalies in extremis, com a trofeu abans de les eleccions al Parlament.

Ara resulta que el traspàs no servia absolutament per a res que no fos fixar els horaris de pas i posar l'enganxina de Rodalies de Catalunya de color taronja als trens i al mapa de transports. Però ni les estacions, ni les vies, ni la catenària, ni el personal no estaven inclosos en aquest traspàs fantasma. Fet i fet, el traspàs consistia a gestionar els horaris d'un servei amputat per la manca històrica d'inversions en les infraestrucutres que gestiona l'ADIF, l'empresa pública del ministeri de Foment. Però qui opera el servei és també l'empleat de Foment, Renfe. I tot plegat quan l'estiu del 2010, el ministeri assegurava que l'ADIF havia invertit més diners a Catalunya que a cap altre punt de l'Estat...

L'executiu català comptava a millorar el traspàs emprant la força de CiU a Madrid com a possible crossa per a un govern espanyol. El mateix que amb el concert econòmic, dit pacte fiscal català en llenguatge convergent. Però la Generalitat no comptava amb l'agressivitat espanyolista del PSOE en les seves darreres cuades. El conseller Lluís Recoder ho té ara més difícil, per no dir impossible, de pensar si Catalunya pot tenir un altre operador ferroviari que li ofereixi més qualitat.

El govern té un marge de sis mesos per intentar, si és que ho vol, desfer-se de Renfe. Però superant abans la deslleialtat de l'executiu espanyol, que després de fer un traspàs enverinat als seus companys del PSC, no es molesten ni a posar-se la màscara per dissimular el brot de nacionalisme espanyol ranci que han desenvolupat per treure pit davant del PP.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat