Indica publicitat
Dimarts, 18 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 5 de de juliol del 2011 | 16:12
Crònica · Economia

Superar el Majestic d'Aznar

Cada dia que passa, el PP se sap més vencedor de les properes eleccions espanyoles. I cada dia que passa, una majoria més folgada d'un dels dos partits majoritaris significa un pas enrere en l'intent d'avançar en la sobirania fiscal de Catalunya.

Des del minut zero, CiU ha condicionat l'objectiu d'assolir un tracte fiscal propi, que no gosa anomenar concert econòmic perquè no ho serà i per no espantar les feres.

Però si la federació nacionalista té cap marge de maniobra a Madrid en aquest sentit, haurà de tenir ben presents els resultats del pacte del Majestic amb Aznar el 1996, que finalment no van resultar ser el que s'havia venut. De fet, durant el primer any d'aplicació d'aquell nou model de finançament, la caixa de la Generalitat no va registrar cap injecció de recursos addicionals respecte al sistema anterior acordat amb el PSOE de Felipe González: la millora va ser exactament de zero euros, segons dades que va fer públiques la Generalitat el 2009.

Els 931 milions d'increment de la cistella d'impostos fruit de la cessió d'un 15% addicional de l'IRPF –se situava en el 30%- que havien de millorar notablement les finances catalanes van quedar literalment neutralitzats per la disminució del fons de suficiència. El pacte PP-CiU va fixar 3.011 milions d'euros provinents de la cistella d'impostos, gairebé 1.000 milions més que amb el model anterior. Però el fons de suficiència, que cobria la diferència entre el cost dels serveis públics cedits a les comunitats autònomes i els recursos tributaris que se li atribueixen, va passar dels 1.559 milions als 628. Exactament, 931 milions d'euros menys. D'aquesta manera, l'increment del tram autonòmic de l'IRPF, un dels principals trofeus de la negociació catalana per donar suport a un PP en minoria, es va fondre calculant exactament en quin import s'havia de reduir el fons de suficiència.

Fet aquest recordatori, CiU, i també els partits que s'avinguin a intentar millorar el sistema de finançament de Catalunya, tenen molta feina per davant. D'entrada, evitar que Madrid els coli un altre gol -ja ho va fer amb l'actual model de finançament-, i en segon lloc, que el model que es negociï estigui lligat a criteris clars i no a l'evolució estricta de l'economia i el cistell d'impostos. El Parlament de Catalunya, a través de la comissió específica, té molta feina per fer. Caldrà veure, però, si aquesta vegada els partits són capaços d'unir-se en aquesta missió. De moment, la setmana passada al Congrés espanyol els diputats del PSC van votar de nou en contra dels interessos de Catalunya amb el fons de competitivitat. Una actitud que ja han criticat membres del PSC que cada vegada s'allunyen més de l'aparell i aposten sense embuts per ser un partit al servei del nostre país i no del PSOE.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat