Indica publicitat
Dimarts, 25 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 9 de d'agost del 2011 | 11:11
Crònica · Economia

Una moneda enverinada per la UE

Amb només una dècada de vida, l'euro ha crescut amb problemes congènits que ara posen en risc la seva estabilitat.

Des de la seva entrada en vigor el 2001 que molts experts ja van advertit que si la UE no tenia, a més d'una política monetària única, una política econòmica conjunta, aquesta moneda no tindria un futur brillant, perquè qualsevol daltabaix econòmic que afectés algun dels països adherits repercutiria directament en l'estabilitat de la moneda.

I així ha estat. La crisi financera mundial del 2007, que té els seus efectes més devastadors durant aquest 2011 amb la caiguda de Grècia i Portugal, i Itàlia i l'Estat espanyol en el punt de mira, a més de la ja intervinguda Irlanda l'any passat, està devaluant la moneda europea fins al punt que la UE té sobre la taula la possibilitat d'expulsar de la unió monetària els països que no compleixin amb els criteris d'estabilitat. I per descomptat, després d'aquesta crisi el Regne Unit té encara més clar -tot i que el 2008 havia obert un debat sobre la conveniència d'adherir-s'hi- que ha de fugir de l'euro com de la pesta.

I malgrat que l'economia dels Estats Units ha estat a un mil·límetre de la fallida i que el país es troba en un moment de franca inestabilitat política i financera -sobretot després que una agència de qualificació nord-americana li hagi reduït d'excel·lent a notable alt la qualificació del seu deute, el 70% del qual és a mans del govern xinès-, el dòlar segueix essent la moneda de referència mundial pel que fa a l'estabilitat, no al canvi, perquè l'euro continua més valorat que el bitllet verd.

Però, està en risc la nostra moneda? El conseller del Banc d'Espanya i catedràtic d'economia de la UPF, ha alertat aquests dies que "hem de patir per l'euro perquè no veig les aliances polítiques adequades per mantenir-lo. Em consta que hi ha gent que està treballant en la sortida de l'euro, perquè si una cosa no funciona s'ha de reparar". I certament, el Banc Central Europeu, encarregat de fixar els tipus d'interès i titular de totes les competències en política monetària que abans de la moneda comuna servien als estats per devaluar o apreciar la seva moneda en funció de les circumstàncies econòmiques, està més alineat amb les posicions del govern alemany, partidari d'expulsar els països que posin en risc la moneda, que amb una política monetària comuna europea. De fet, quan es va crear el fons europeu de rescat, alguns països ja van mostrar-se disconformes -sobretot els països nòrdics, amb una economia més sanejada i un estat del benestar d'altíssim nivell- a pagar un rescat que ningú no sap si Grècia i Portugal podran tornar.

Potser l'eurozona està jugant amb foc amb el sistema de rescats que implica creditors privats com bancs i fons d'inversió, que sens dubte eleven el risc de contagi a d'altres països. Però no hi ha cap altra alternativa clara sobre la taula. El rumb dels rescats, dirigit per la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha topat amb l'oposició del mateix president de l'eurogrup, Jean Claude Junker. Donada la situació actual, en què no hi ha marxa enrere, seria bo que els líders que van impulsar la unió monetària es plantegessin si van prendre la millor opció segellant només un pacte monetari per comptes d'una unió econòmica més potent entre tots els estats, que contingués també directrius en matèria fiscal. I els líders polítics que els van succeir, també haurien de donar explicacions sobre per què en més d'una dècada no s'ha avançat cap a una necessària unió econòmica. Si ara l'euro trontolla no serà pas culpa de la moneda, que de fet, ha funcionat bé, sinó del seu entorn, que no ha sabut estar a l'altura de les circumstàncies.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat