Indica publicitat
Dimarts, 25 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 15 de de març del 2012 | 16:39
Crònica · Euskal Herria

El 'cunyadíssim' del Lehendakari

La familia política no sols dóna disgustos al rei, el president basc també té un problema a casa amb el germà de la seva dona. La Diputació Foral de Biscaia ha detectat unes regularitats econòmiques i les ha denunciat a la fiscalia.

Melchor Gil i Patxi López amb la seva esposa.

Bilbo · Els socialistes han intentat evitar que el cas esquitxés al Lehendakari, però no ho han aconseguit. Es diu Melchor Gil i no sols és el cunyat de Patxi López, també és vicesecretari general de l'executiva del PSE.

Va néixer fa 47 anys a Bilbao, però els seus pares són originaris de Cachorrilla, una població de la provincia de Cáceres amb un centenar d'habitants. Els Gil es van traslladar a Euskadi als anys 70, buscant una vida millor com van fer milers d'extremenys. I les coses no els han anat pas malament: la filla, Begoña, es va casar amb Patxi López, l'actual Lehendakari, i el fill, Melchor, és un dels màxims dirigents dels socialstes bascos i l'home de confiança de López juntament amb el conseller d'interior, Rodolfo Ares, nascut, per cert, a Galícia però criat des de petit a Bilbao.

És obvi que els fills de Félix Gil y Teófila Llanos han prosperat al País Basc, però els inspectors de la hisenda biscaïna, gestionada pel PNB, creuen que en el cas de Melchor, part d'aquesta prosperitat no està degudament justificada i li han obert una investigació per un pressumpte delicte econòmic. El problema són els 419 mil euros que Melchor Gil ingressà en els seus comptes entre 2005 i 2009, bona part dels quals els va destinar a comprar un xalet amb piscina a Castro Urdiales, una població de Cantabria on molts bascos acostumen a tenir una segona residència.
Les amistats perilloses del cunyat complicaran encara més la campanya a la reelecció del Lehendakari

El familiar del Lehendakari ja ha donat explicacions a la fiscalia. Segons el seu testimoni, aquests diners "negres" se'ls van deixar dos amics, un d'ells sevillà. El problema és que l'amic andalús, Luis Castel, és un empresari investigat per blanqueig de capital. El cas s'ha politizat, com no podia ser d'una altra manera, donada la militància de l'afectat i la seva relació amb el president d'Euskadi.

A més, la fiscalia basca també ha detectat algunes irregularitats en aportacions que Gil ha fet a les arques del PSE. Com la millor defensa és un bon atac, l'afectat té previst denunciar a la Diputació Foral de Biscaia perquè ha filtrat a la premsa de les seves dades fiscals. I tot això passa a un any de les eleccions autonòmiques. Les amistats perilloses del cunyat complicaran encara més la campanya a la reelecció del primer Lehendakari socialista de la història.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat