Indica publicitat
Dimecres, 25 de novembre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 16 de febrer del 2012 | 18:20
Crònica · Euskal Herria

El PP, una passa endavant i tres cap enrere

La fi de la violència obliga els populars a fer complicats equilibris i des del govern espanyol han de gestionar una situació inèdita. La desaparició definitiva dels atemptats els deixa sense l'argument que durant dècades han utilitzat com excusa per no moure's.

Rajoy-Basagoiti

Barcelona · Ara no poden ignorar que les coses han canviat, que ETA s'ha desactivat, i el PP intenta combinar el tradicional immobilisme amb un tímid discurs més aperturista, però que l'incomode i li provoca contradiccions internes només posar-lo en escena.

De vegades dóna la sensació que els dirigents populars no s'aclareixen i que la cosa basca els provoca turbulències. Aquesta és la seqüència discursiva del PP des que ETA va anunciar que deixava les armes –el passat 20 d'octubre– i fins el moment actual: Rajoy, abans de guanyar les eleccions, assegura que actuarà amb altura de mires i amb sentit d'Estat per consolidar el final de la violència, també es compromet a suprimir de la Constitució la Disposició Transitòria Quarta, que deixa la porta oberta a que Navarra es fusioni amb la Comunitat Autònoma Basca. Antonio Basagoiti, president del PP d'Euskadi, reconeix per primera vegada que el basc és un conflicte que té arrels polítiques. El ministre de l'interior, Jorge Fernández Díaz, qüestiona la voluntat d'ETA de posar fi a la lluita armada, insinua que tornarà a atemptar després de les eleccions basques de 2013, denuncia una inexistent campanya d'extorsió, explica que ETA continua reclutant a gent i reconeix que el conflicte basc té "una dimensió política". El titular de justícia, Alberto Ruiz Gallardón, nega canvis en la política penitenciària, l'actual dispersió es mantindrà i, a més, aposta per la cadena perpetua. La postura del gabinet Rajoy xoca amb la que mantè el govern del Lehendakari Patxi López: Els presos bascos han de ser aproximats a centres penitenciaris d'Euskadi i Navarra i confirma que ETA respecta l'anunci del cessament definitiu de la lluita armada, que ha posat fi a totes les activitats terroristes, inclosa l'extorsió als empresaris.

S'espera que en breu el Tribunal Constitucional es posicioni sobre la legalitat de Sortu, el nou partit amb el qual l'esquerra abertzale aspira a fer política de manera normalitzada. És urgent i necessari que l'antiga Batasuna torni a ser legal. Això donarà oxígen al futur procés de pau i també incrementarà, encara més, la pressió sobre el PP. Tard o d'hora el partit de Rajoy haurà de cambiar el rumb si no es vol veure superat pels esdeveniments, desbordat a Euskadi i criticat per la comunitat internacional.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat