Indica publicitat
Dimarts, 25 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 9 de de març del 2012 | 18:21
Crònica · Euskal Herria

Fins als nassos de conviure junts

Divorci a la vista. Els socis del govern basc han començat a preparar la ruptura. Les diferències sobre com gestionar el nou escenari polític després que ETA hagi anunciat l'abandó de les armes, ha provocat esquerdes en la relació entre populars i socialistes.

Bilbo · L'últim episodi és la ponència que el Lehendakari pretén posar en marxa per consolidar la convivència al País Basc. Una iniciativa que el PP sospita que servirà perquè la il·legalitzada Batasuna torni al parlament basc per la porta del darrere.

Patxi López vol que aquesta comissió la integrin els grups de la cambra autonòmica –on no hi té representació l'esquerra abertzale des de fa set anys, a causa de la Llei de Partits–, i que per ella hi passin totes aquelles persones, organitzacions i càrrecs institucionals que puguin fer aportacions per accelerar el final de la violència. El projecte del Lehendakari passa per estendre els valors democràtics a tota la societat basca i assegurar la convivència en pau i llibertat en el període post ETA.
La cohabitació està tocant a la fi, i ara toca marcar perfil propi

Els populars rebutgen la presència dels independentistes en aquest fòrum, també si és a través de fòrmules no permanents. Al final, la moció que havia de permetre aprovar aquesta iniciativa s'ha hagut de retirar davant l'actitud immobilista del PP basc, que s'ha tornat a plegar als dictats del carrer Gènova, i ha tret de l'armari el discurs més intransigent. Antonio Basagoiti i el seu número dos, Iñaki Oiarzabal, han emplaçat els socialistes bascos a escollir entre el PP o Batasuna, i han acusat López de seguir el guió de l'esquerra abertzale.

El ministre de l'interior, Jorge Fernández Díaz, s'ha afegit a les crítiques contra l'executiu basc i considera que al darrere de la ponència del PSE s'amaguen interessos electoralistes. Els comicis autonòmics seràn d'aquí un any, i populars i socialistes es resituen de cara a la cita electoral. La cohabitació està tocant a la fi, i ara toca marcar perfil propi. Segons l'últim Euskobaròmetre, el PNB guanyarà les eleccions, seguit de ben a prop per la coalició Amaiur, el PSE caurà de la segona a la tercera posició i el PP serà la quarta força d'Euskadi amb 14 parlamentaris, un més que en l'actualitat.

Basagoiti ja va advertir mesos enrere que "tots els bascos saben per què López és Lehendakari. Això no implica que el PP recolzi tot el que fa el govern basc. I nosaltres som molt responsables, però no estem d'acord en moltes de les coses que fa el PSE. Per tant, que no ens toquin els nassos. Perquè una cosa és ser responsables i una altra de ben diferent és haver d'aguantar de tot". La resposta del Lehendakari llavors va ser aquesta: "Si tocar els nassos és dir i defensar el què es pensa, doncs se les continuarem tocant". I així seguiran els pròxims mesos, tocant-se mútuament els nassos fins la cita amb les urnes de la primavera de 2013.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat