Indica publicitat
Diumenge, 29 de novembre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 2 de febrer del 2012 | 17:40
Crònica · Euskal Herria

L'hora de la Mesa de Partits i del diàleg amb ETA

La consigna és seguir avançant malgrat l'oposició del PP. Els defensors d'impulsar un procés de pau no es queden de braços plegats. L'agenda basca no la pot marcar el govern espanyol, amb un Mariano Rajoy que es resisteix a abordar la solució definitiva de l'últim conflicte armat d'Europa.

Brian-Currin-Barcelona

Bilbo · Per evitar que Rajoy es faci un embolic i emboliqui a la resta, ja s'està treballant per posar les bases de la futura mesa de partits, el fòrum que hauria de plantejar, debatre i acordar les receptes polítiques que desemboquin en un pau duradora, justa i estable.

I és possible iniciar aquesta nova fase perquè els verificadors internacionals han comprovat directament que la voluntat d'ETA és abandonar per sempre la violència, tal i com va anunciar l'organització en l'històric comunicat del 20 d'octubre de l'any passat. La comissió de verificadors estrangers mantè un canal de comunicació obert amb ETA. Una vía de diàleg que també hauria d'activar l'executiu espanyol, seguint el full de ruta que va sorgir de la Conferència Internacional de Pau de Sant Sebastià.

El punt quart d'aquesta declaració –auspiciada entre d'altres personalitats per l'ex secretari general de l'ONU, Kofi Annan– estableix que ETA i Espanya seuran en una taula per parlar de les conseqüències del conflicte –presos, víctimes i armes– tan bon punt desapareguin de l'escenari les amenaces i la violència. Aquesta situació ja es dóna i, per tant, el diàleg tècnic entre el govern espanyol i l'organització basca té vía lliure. La predisposició d'ETA és seure i parlar, la de Rajoy encara no. Un antic dirigent de Batasuna, Pernando Barrena, insisteix que "si el govern del PP vol parlar de desarmament, el que ha de fer és trucar a la porta d'ETA".

Prenent el relleu dels verificadors, el grup de facilitadors de Brian Currin no accepta els vetos del PP i està decidit a seguir cremant etapes cap a la pau i la normalització. No hi ha temps a perdre perquè la situació, tot i ser irreversible, corre el risc de podrir-se.

Si Rajoy no es vol moure i no aparca la vía de la repressió judicial i policial cal que des de la societat i la comunitat internacional es pressioni per canviar aquesta dinàmica negativa.
Currin prepara l'embrió del que amb el temps ha d'acabar esdevenint una Mesa de Partits, s'hi avingui el PP o no. Seria desitjable que els populars s'integressin des de l'inici en aquest àmbit de discussió política, però si refusen participar-hi, la Mesa començarà a funcionar sense ells, a l'espera d'una futura incorporació. Això des de l'àmbit internacional. A nivell social, la majoria dels bascos està convençuda que el diàleg i la negociació són les eines imprescindibles per resoldre els problemes.

Des de la xarxa social Lokarri, el seu coordinador, Paul Ríos, creu que "l'absència d'un espai de diàleg, on hi tinguin cabuda tots els partits polítics, dificulta els avenços en el procés de pau. Ha passat ja el moment de les reunions bil.laterals i s'ha de passar a la següent etapa i activar fòrums estables de diàleg. El principal risc del procés de pau resideix en la possibilitat que el govern espanyol no faci cap moviment significatiu i això podria generar una sensació de bloqueig del procés. Entenem que Rajoy necessiti temps per definir la seva estratègia però no pot ser una excusa per a l'immobilisme o la passivitat. No podem esperar. S'ha de trobar un camí per avançar en la consolidació del procés de pau."

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat