Indica publicitat
Divendres, 27 de novembre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 23 de febrer del 2012 | 18:42
Crònica · Euskal Herria

Rufi Etxeberria:"ETA seguirà en l'agenda política mentre els seus militants estiguin presos''

L'emplaçament de Mariano Rajoy a Amaiur perquè faci valer la seva influència i aconsegueixi la dissolució d'ETA, ja té resposta. L'esquerra abertzale avança que ETA exisitirà fins que un dels seus membres estigui empresonat.

Rufi Etxeberria

Bilbo · El dirigent de la il.legalitzada Batasuna recorda que el 20 d'octubre de l'any passat ETA va prendre la decisió històrica de posar fi a la violència, però que això no significa que l'organització armada hagi desaparegut. "Mentre els militants d'ETA estiguin presos, ETA seguirà present en l'activitat política, en l'agenda política i en la vida política. Entenem que la desparició de les conseqüències del conflicte, presos i refugiats, comportarà la desaparició d'ETA de la realitat política basca", explica Etxeberria.El que planteja l'esquerra abertzale –seguint les recomanacions dels mitjancers internacionals– és que ETA i el govern espanyol impulsin una mesa de diàleg per abordar la qüestió dels presos i del desarmament. Rufi Etxeberria defensa aplicar al cas basc les pautes que es van seguir a Irlanda del Nord per desactivar l'IRA: "De manera acordada, dialogada i ordenada i amb la presència de testimonis internacionals acceptats per ambdues parts, que donin fe que el desarmament és total sense cap mena de dubtes. Aquestes són les pautes lògiques i racionals que s'haurien de seguir". L'executiu del PP es nega, de moment, a obrir una vía de diàleg amb ETA i a modificar la situació dels seus militants presos.

Els independentistes bascos proposen dues fases per buidar les presons espanyoles.Primer, excarcerar els reclusos malalts i acabar amb la dispersió penitenciària, i després "el retorn a casa".A Etxeberria no li ha agradat el document sobre la gestió del final d'ETA consensuat al Congrés dels Diputats per tots els grups menys Amaiur i Unión Progreso y Democracia. El rebutja perquè entèn que no va a l'arrel del problema i no ofereix solucions per resoldre el conflicte basc. També critica que el PNB s'hagi sumat a aquesta iniciativa avalant l'exclusió d'un altra força abertzale com és Amaiur.Un full de ruta que no inclogui a l'antiga Batasuna està condemnat al fracàs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat