Indica publicitat
Dissabte, 28 de març del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 30 de març del 2010 | 14:08
Crònica · Ideologia i pensament polític

Ombres sobre un dels herois del periodisme, Ryszard Kapuscinski

Una de les figures més emblemàtiques i admirades del periodisme del segle XX ha estat, sens dubte, Ryszard Kapuscinski. Un dels seus deixebles, Artur Domoslawski, acaba de publicar Kapuscinski non-fiction, un llibre que ha aixecat

una gran polèmica perquè qüestiona la feina i el contingut del mestre dient que no tots els seus relats eren reals sinó que inclouen una part de fantasia, d'inventiva. Domoslawski pretén transformar, així, el mestre del periodisme en una mena de literat.

Kapuscinski, doncs, és qüestionat com a periodista, sense negar el valor literari dels seus relats. Domoslawski, polonès com Kapuscinski -a qui qualifica d'amic i mestre-, ha esgotat en pocs dies els 46.000 exemplars del seu llibre a Polònia. A la seva obra, a més a més de plantejar els límits existents als relats de Kapuscinski entre realitat i ficció, també explica el compromís polític del mestre del periodisme, la seva fidelitat al Partit Comunista, el seu ofici al servei de la propaganda, la seva tasca com a informador dels serveis secrets i la seva amistat amb els dirigents procubans d'Angola. Segons l'autor, Kapuscinsk va inventar alguns del relats i els seves suposades amistats amb el Che Guevara i el president del Congo, Lumumba, són falses. Domoslawski explica que al llibre El Negus, Ryszard Kapuscinski relata històries i vivències que no ha viscut o que simplement ha llegit a alguna part. La intenció confessada, doncs, del llibre Kapuscinski non-fiction és despullar a Kapuscinski de la sacralització que se li ha fet i restituir-li la seva dimensió humana. La vídua, però, ja ha qualificat aquest monogràfic  de "parricidi".

El millor del segle XX
Ryszard Kapuscinski va nàixer el 1932 a Pinsk (aleshores Polònia i avui dia Bielorússia) i va començar la seva carrera periodística el 1956 al diari de les Joventuts comunistes. Als anys 60 va posar-se a treballar per l'agència de noticies polonesa PAP que l'envià a voltar pel món per cobrir tota mena d'esdeveniments. De dia enviava les cròniques però es guardava les seves impressions i les va transformar en llibres com El xa, El Negus i Eban. Va morir a Varsòvia el 2007. Autors com Susan Sontag l'han considerat el més gran reporter del segle passat, i John Le Carré el va qualificar com "l'enviat de Déu, el periodista, escriptor i assagista més celebrat del món".

L'autor del llibre que desmitifica Kapuscinski va nàixer el 1968 i és periodista al diari Gazeta Wyborcza, de Varsòvia. A l'entrevista publicada al setmanari francès Courrier International, Domoslawski respon a la pregunta de si se'l pot acusar d'haver barrejat fets i ficció dient que "Kapuscinski era un autor creatiu i un experimentador que feia recular les fronteres del gènere periodístic cap a la literatura. En literatura és molt simple: si es fan servir tècniques periodístiques és sense conseqüències. En canvi, si es creua la línia que separa el periodisme de la ficció, això té un preu. Pateix la credibilitat del periodista".

L'autor pensa que aquest llibre no hauria agradat gens a Kapuscinski "perquè cultivava la seva llegenda i aquest llibre el mostra tal qual era. Si hem de mantenir la seva figura d'heroi que se li ha confeccionat no cal escriure la seva biografia. Tothom té els seus secrets i el treball del biògraf consisteix a fer-ne una radiografia i fer la llum sobre el personatge que estima i admira, com és el meu cas. Això no vol dir escriure de genolls".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat