Indica publicitat
Divendres, 30 d'octubre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 7 de gener del 2011 | 13:54
Crònica · Illes Balears

L'adoració dels Reis d'Orient i la crítica política

Ahir va tenir lloc a ses Voltes de Palma la vint-i-sisena edició de L'adoració dels Reis d'Orient, obra de Llorenç Moyà i Gilabert de la Portella, membre de la generació poètica dels cinquanta. Llorenç Moyà i Gilabert de la Portella (Binissalem, 1916-Palma, 1981), va ser poeta, dramaturg i narrador. Va conrar una poesia i un teatre de marcat caràcter social, aspectes inclosos dins L'adoració dels Reis d'Orient que, sota la forma suau d'una obra sagramental, ataca des de la ironia els poders establerts.

L'adoració es va començar a representar a Palma com a una iniciativa del col·lectiu Taula Rodona i de l'Ajuntament de Palma, i ha sobreviscut als diferents canvis de govern. La seva principal particularitat, però, és que és representada per actors amateus, pertanyents a diferents sectors polítics i socials. I durant els darrers anys els participants hi han anat introduint intervencions de la seva collita amb referències satíriques a la situació política i social. D'aquesta manera la representació ha anat guanyant en creativitat i ha mantengut una de les intencions originals de Llorenç Moyà, la crítica al poder.

L'obra, com no podia ser d'una altra manera, narra el naixement de Jesús a Betlem, però hi ocupa un lloc central un altre personatge, el rei Herodes, l'assassí dels innocents, a través del qual Moyà fa una crítica ferotge al poder autoritari, amb una lectura evident en el moment de la seva estrena, l'any 1966. Els actors de 2011 no han quedat enrere en aquest aspecte. Començant per Katiana Vicens, secretària general de CCOO, en el paper de criat del rei Gaspar, que va fer un al·legat contra el pla d'ajust de ZP i contra les reformes laboral i de les pensions, i va augurar una nova vaga general. No va quedar enrere Marian Feliu, directora de Benestar Social de Cort, en el paper de criat del rei Melcion.

Un dels moments més interessants de l'obra va ser el combat dialèctic entre elles dues i Xisca Aguiló, criat del rei Melcion i destacada militant del PP, que va fer riure el públic amb la seva eloqüència. Un altre personatge destacat per la seva inventiva va ser el rei Melcion, representat per Tolo Jaume, també militant del PP, que va criticar el govern progressista per la seva gestió de l'obertura de Son Espases. Xisco Tomàs, historiador de l'art que feia el paper de Doctor de la Llei, per la seva banda, va augurar la victòria de José María Rodríguez a Palma, de qui va dir que tornaria a pispar els doblers dels ciutadans. Altres personatges de l'obra, com el periodista d'IB3 Joan Carles Palos (Mestre de Cerminònies) o el policia local Toni Gorrias (Secretari), varen fer crítiques a les propostes de política lingüística del PP. El segon fins i tot va ridiculitzar el discurs de les modalitats tan en voga en la dreta ultra de José Ramón Bauzá, afirmant que no sabia si havia d'escriure en jerosolomità, en betlemí o en natzaretí.

Però si un personatge va brillar amb força a l'obra va ser Toni Verger, candidat del PSM a la batlia de Palma, en el paper de rei Herodes. Verger es va transformar totalment i va brodar un rei terrible i venjatiu. En la seva intervenció varen sortir tots els temes polèmics de l'actualitat: el tancament dels camins públics, el pla d'ajust de ZP, la corrupció del govern Matas i del PP en general, les propostes lingüístiques de Bauzá, la caiguda en desgràcia de Jaume Font, l'ànsia de poder de Rodríguez, el projecte del tramvia de Palma, el fiasco del Palau de Congressos i un llarg etcètera. Un altre personatge que va destacar en la seva actuació va ser Pere Janer, en el paper de Sibil·la. Tot i la seva veu adulta, Janer va excel·lir en la interpretació de la cançó recentment declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Va estar acompanyat pel teclista d'Antònia Font, Jaume Manresa.

En suma, una representació de L'adoració dels Reis que va estar marcada per la crisi econòmica i pels casos de corrupció i que va ser molt crítica amb el PP de Bauzá i Rodríguez. Enguany hi ha eleccions autonòmiques i municipals i això es va fer notar. L'any que ve més.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat