Indica publicitat
Dimarts, 25 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 12 de de juny del 2007 | 16:55
Crònica · Illes Balears

Matas no és del Barça, però s?hi assembla

L’encara president del Govern de les Illes Balears, Jaume Matas, a banda de ser anticatalanista és antibarcelonista, o el que per aquest paratges de sol i platja és el mateix: madridista. La seva condició de seguidor del Reial Madrid li ve d’abans que es dedicàs a fer negocis a la llotja de l’estadi Santiago Bernabeu i de la seva amistat amb Florentino Pérez. Amistat que no li impedeix rebre l’actual president madridista al Consolat de Mar quan aquest visita Mallorca.
Paradoxalment, però, Jaume Matas i el Barça d’aquesta temporada, tenen una trajectòria ben semblant. El Barça tenia la Lliga gairebé guanyada, depenia d’ell mateix i ho havia de fer molt i molt malament per acabar perdent-la. El president en funcions (i no ho diem només per la comèdia) del Govern de les Balears, tres quarts del mateix. Ho tenia tot a les seves mans i ha aconseguit fer-ho el suficientment malament com per perdre-ho gairebé tot.

Matas ha tengut majoria absoluta al Parlament durant els darrers quatre anys, ha tengut importants inversions del Govern espanyol i ha pogut desenvolupar el seu programa sense gaire obstacles. Però ha governat de manera despòtica: ha atacat la llengua i cultura pròpies de les Illes Balears per mantenir content el seu sector més intransigent i extremista. Ha donat les millors concessions als constructors madrilenys. Ha muntat una ràdio i televisió pública que ha arribat als nivells més indignes de manipulació de la realitat. Ha permès que es destruís més territori que en qualsevol altra època històrica i ha menyspreat, menystingut, insultat i perseguit l’oposició política i, especialment, els seus suposats aliats d’Unió Mallorquina.

Ara, en un intent de guarir-se de la tempesta en què s’han convertit els vents que havia sembrat, reparteix responsabilitats entre els altres líders del PP. Que si els atacs a Munar són cosa de Rosa Estaràs i el seu cap de campanya, Antoni Serra, que si la culpa de la porqueria immunda que és IB3 és de Maria Umbert, que si la debacle de Palma és responsabilitat de Catalina Cirer... El Titànic s’enfonsa i el capità es dedica a cercar culpables.

Però no està tot dat i beneït. Encara queden uns dies de negociacions i no està clar amb qui acabarà pactant UM. El Barça ja no depèn d’ell mateix per guanyar la Lliga i Jaume Matas ja no depèn d’ell mateix per arribar a la presidència del Govern. En el cas del futbol es parla de primes a tercers... En el de la política, de moment, no se’n parla. El cronista, humilment, tampoc les descarta.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat