Indica publicitat
Dimecres, 19 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 25 de de juny del 2007 | 18:44
Crònica · Illes Balears

La Mallorca lliure derrota la Nueva Mallorca

Si dijous vespre la notícia de la fugida de Jaume Matas de la política sorprenia tothom, avui, l’anunci definitiu que hi haurà pacte entre UM i les forces progressistes, no sorprèn, però tranquil·litza bona part de la societat mallorquina que és perfectament conscient que quatre anys més sota un govern del Partit Popular hauria significat la desaparició, gairebé per complet de Mallorca (i de les Balears) tal i com l’hem coneguda. Jaume Matas va fer de quinta columna per facilitar el desembarc a Mallorca de la colla de nous rics madrilenys que tenen - tenien un pla d'extermini de Mallorca que ells anomenaven Nueva Mallorca (en realitat no és tan nova, ja que s'assembla bastant a la de la Nueva Planta). Ara, amb les notícies de dijous i d'avui, es pot afirmar que a les Illes Balears s'ha arribat a la fi d'un cicle, d'un règim, i a l'obertura d'una nova etapa.

El discurs imperant durant l'etapa Matas ha estat el mateix que, curiosament, ha acabat fent-lo fora de les institucions. Un discurs i una pràctica plenament imbuïda per la doctrina FAEScista. Un discurs i una pràctica política maniquea que consisteix en "estàs amb mi o contra mi", "per als meus tot i per als altres res". Una pràctica que entronca amb el cabdillisme i messianisme de l'època Aznar, una època en la qual Matas va ser ministre.

El totalitarisme polític i el sectarisme ideològic imposat per Matas i el seu equip, juntament amb una gestió que hi ha gent que qualifica de bona i altra gent de dolenta, però que crec que objectivament es pot dir que ha estat excessiva i desbocada i ha deixat les Balears endeutades per mig segle, ha xapat la societat en dues parts. Nosaltres en altres ocasions les hem anomenat la Nueva Mallorca i la Mallorca Lliure.

Doncs bé, a dia d'avui ja es pot afirmar que la Mallorca Lliure ha guanyat a la Nueva Mallorca. Només s'ha guanyat una batalla, i ara cal aprofitar l'oportunitat, aquesta mena de pròrroga de la qual, per exemple, els nostres germans valencians no podran disposar, per guanyar un futur sostenible i en català.

Avui mateix hem conegut que, a la fi, s'ha tancat el pacte que permetrà que Consell de Mallorca i Govern de les Illes Balears tenguin governs de progrés i nacionalistes.

Finalment, avui migdia el PSIB, Unió Mallorquina i el Bloc per Mallorca han tancat l'acord per a governar junts la propera legislatura. El Bloc per Mallorca que era qui posava algun emperò, ha decidit incorporar-se al Govern i ho farà amb les carteres d'Ordenació del Territori, Mobilitat, Benestar i Comerç. També es dóna per segur que el senador de designació autonòmica serà del Bloc.

Així, demà, es constituirà el parlament balear i si no hi ha cap novetat de darrera hora, Maria Antònia Munar en serà elegida presidenta. És la primera passa de la seva retirada de la política, que segurament es farà pública abans del congrés d'UM que s'ha de celebrar el desembre.

Les altres institucions seran presidides per socialistes: Francesc Antich presidirà el Govern i la número dos de la formació, Francina Armengol, el Consell de Mallorca, que s'afegeixen a la recent elecció d'Aina Calvo com a batlessa de Palma.

El PP, de la seva banda, es queda per primera vegada, sense cap de les grans institucions i és ben possible que entri en un procés de debat intern que el pot dur a la fractura, ja que les possicions més distanciades, són les que han guanyat més pès.

El que és cert i segur és que les Balears entren en una nova època i que aquesta comença amb una gran ocasió per a les forces progressistes i nacionalistes. En les seves mans està aprofitar-la.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat