Indica publicitat
Dissabte, 31 d'octubre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 31 de març del 2010 | 14:31
Crònica · Illes Balears

"Vostè ha vengut a burlar-se dels simples mortals"

El jutje José Castro ha dictaminat una demolidora resolució judicial a l'expresident balear: prohibició de sortir de l'Estat, retenció del seu passaport, 72 hores

hàbils (fins al proper dimecres 7 d'abril) per presentar la fiança de 3 milions d'euros per el·ludir la presó preventiva i obligació de presentar-se cada quinze dies als jutjats.

La interlocutòria, però, no acaba aquí. El veterà magistrat, que es troba a un mes de jubilar-se, també ha advertit l'expresident balear que "pot sentir-se satisfet" de no haver rebut unes mesures cautelars més severes, i l'ha acusat de ser un subjecte que "ha vingut a burlar-se dels simples mortals".

De Madrid, Matas en va dur els contactes i la xuleria, i l'autoconvenciment que estava per damunt del bé i del mal: tot estava "bé" o "malament" segons si ho feia ell o no, simplement. Perdut el poder, els contactes, els amics, el passaport i la feina, el que no ha perdut l'ex-ministre és la seva prepotència. Així ho ha vist el jutge Castro aquests dies d'instrucció, i n'ha deixat constància en un text, la interlocutòria de la instrucció, que de ben segur passarà a formar part de la cultura popular del nostre país, un autèntic document antològic que resumeix, en detall i massa bé, com era la manera de funcionar del matrimoni Matas-Areal i de tota una manera d'entendre la vida, la dels "nous rics" mallorquins que fan la fortuna a costa de robar: "vostè ha vengut a burlar-se dels simples mortals", etziba el jutge a l'ex-president. "Pot estar content que no l'einvïi a la presó".

Més o manco, això és el que se'n desprèn del text, que traspua un cansament evident per part del jutge del to i les formes de Matas durant tota la seva declaració: "amb molta freqüència utilitzava l'expressió, fregant la divinitat, "que es faci", per al·ludir a la manifestació de la seva voluntat política". L'ha calat bé, el magistrat José Castro, a un personatge que, partint d'un escaló social no gens rellevant, va ascendir dins els governs corruptes de Grabiel Cañellas fins a trobar-se amb massa poder, més del que una mentalitat com la seva podia assumir; a això s'hi ha de sumar la personalitat de Maite Areal, diposada a no treballar gens i a viure molt bé, sense preocupar-se dels doblers. Matas-Areal: més que un matrimoni mafiós, un matrimoni "bufa" que fregaven el ridícul. Ara són la riota de tot Palma, de tot Mallorca, i molt probablement de tot l'estat.

L'ex-president té fins dimecres a les 12 de la nit per pagar els 3 milions d'euros de fiança, o anirà a la presó. Segurament haurà d'hipotecar totes les seves propietats, a ningú li hauria d'estranyar que les bosses i rellotges Louis Vuitton o les graneteres de wàter marca Inda s'hagin d'empenyorar. No ingressarà a presó, però Matas quedarà en una petita misèria, a més de la moral, política i social: el fracàs econòmic de qui es vanagloriava de ser el millor gestor de la història de les Balears.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Illes Balears
Continua el via crucis judicial del PP
Crònica · Illes Balears
Un delinqüent d'abast internacional?
Notícia · Política
Més corrupció del PP
Notícia · Política
La connexió valenciana o com ha aconseguit Matas pagar la fiança
Notícia · Política
Matas paga la fiança
Crònica · País Valencià
Amics i veïns de cel·la?
Notícia · Política
Fiança de rècord
Notícia · Política
Matas, suspès temporalment com a militant del PP
Crònica · Illes Balears
Una d'espies
Notícia · Política
Els llargs tentacles del cas Palma Arena
Indica publicitat