Indica publicitat
Diumenge, 5 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 11 de novembre del 2011 | 16:21
Crònica · Madrid

Com es respon al catenaccio de Rajoy?

No desperteu la bèstia. Aquest és el missatge que prova d'enviar, dia rere dia, Mariano Rajoy als seus. A diferència de Catalunya, a Espanya aquesta és una campanya electoral avorrida i a la defensiva. El PP s'ha instal·lat en el catenaccio que aplicava Mou a l'Itàlia per assegurar-se que no rebrà ni un gol en tot el partit. Veiem-ne alguns exemples.

Madrid · Els dirigents de la dreta espanyolista s'han conjurat per no donar "publicitat" a l'entrevista que aquest divendres publica el diari Gara amb ETA. Pels populars, es tracta només d'una tàctica electoralista d'Amaiur –usant el seu "diari de capçalera"– per aconseguir el grup parlamentari propi al Congrés. Al PP tenen clar que ara cal aguantar-se, mossegar-se la llengua, fins a final de la campanya (queda una setmana només) i començar a dir el que realment pensen a partir del dia 21, un cop guanyades les eleccions. Apropament de presos? Negociació política? Diàleg? Un dubte què farà si governa i la dreta extrema està ja amb la mosca al nas.

Les instruccions del carrer Gènova són clares en d'altres àmbits. Objectiu: passar de puntetes per no mobilitzar l'electorat d'esquerres ni el nacionalista. En llocs com les Illes o el País Valencià, saben que la magnitud de la victòria conservadora dependrà dels partidaris del PSM o de Compromís que es quedin a casa o vagin a votar. Per això no diu què farà realment amb el transvasament de l'Ebre (alguns dirigents com Javier Arenas aposten per recuperar el PHN aznarista), amb el matrimoni homosexual o amb la immersió lingüística als Països Catalans (la política de terra arrasada que practica Bauzá a les Illes ja dóna moltes pistes).

No content amb desmobilitzar l'adversari, el líder del PP ha pitjat l'accelerador a les últimes hores i ha atiat el vot de la por... a la butxaca. Diu que si no té una majoria absolutíssima no estarà tan clara la fortalesa de l'euro i de la Unió Europea. Un missatge per atraure l'electorat més centrista que a Catalunya dubta si votar Duran i Lleida i a Euskadi al PNB d'Urkullu i Erkoreka (el d'Egibar lluita per no quedar engolit entre Amaiur i el sector negocis del seu partit).

Les enquestes indiquen que l'estratègia soft que està aplicant li pot anar bé. Si la majoria esdevé realitat, la pilota estarà al camp del sobiranisme, que haurà de decidir com replanteja el joc. La dreta espanyolista seguirà en el seu catenaccio impassible i unificador.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat