Indica publicitat
Dijous, 28 de gener del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 3 de febrer del 2010 | 14:45
Crònica · Pla de lleida

Potser també ho deia la monja

Fa anys, una mestra explicava al cronista que, a les beceroles del postfranquisme, una de les monges docents amb qui compartia claustre, molt més gran que ella, considerava una catàstrofe pedagògica que a partir de llavors hi hagués llibres de text escrits en català. El cronista no recorda, però, si l'esmentada monja afegia que, per tal com els alumnes mai no havien deixat d'assistir, durant ben bé 40 anys, a unes classes impartides només en llengua ?impresa i parlada? espanyola, era clar que, entre les famílies dels col·legials lleidatans, no hi havia demanda de llibres de text en català.

¿Que els catalanoparlants mai no han deixat d'anar al cine ?els que hi van? tot i que el percentatge de pel·lícules exhibides en català sempre ha escaigut al de vots d'un partit extraparlamentari? El pitjor d'alguns arguments deshonestos és que prenen per imbècils els seus destinataris. De debò que milloraria la nostra opinió sobre uns quants empresaris del cine si ens diguessin: "Mireu, no sabem si amb la nova llei (que obliga a doblar o subtitular al català la meitat de les còpies de les pel·lícules que s'estrenen) perdrem diners, en guanyarem o ens quedarem igual, però, sigui com sigui, d'acord amb els nostres criteris, que són estrictament empresarials, sempre és més important suprimir aquesta mena d'incerteses que no pas dedicar-nos a coses tan estranyes com garantir drets lingüístics."

s clar que, en el cas dels decididament partidaris de l'hegemonia de l'espanyol ?que, en aquesta patronal, també n'hi ha, i de conspicus? ens plauria que admetessin que s'oposen a la llei perquè, senzillament, advoquen per mantenir l'actual asimetria lingüística. Dilluns, a fi de contraatacar la vaga convocada pels empresaris que rebutgen la normativa, dirigents d'ERC del pla, com d'altres lleidatans, van voler anar a veure una pel·lícula catalanoparlant en alguna de les sales que no secundaven la protesta. Ves per on, no n'hi van trobar cap, i van haver d'optar ?així ho va reportar la premsa? per un documental ?Garbo: encara s'exhibeix a l'Espai Funatic, Pi i Margall, 26? subtitulat al català.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat