Indica publicitat
Dijous, 28 de gener del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 26 d'agost del 2009 | 13:48
Crònica · Pla de lleida

Programa, programa, programa

Com a exemple del desvergonyiment manipulador del totalitarisme catalanista "la demagògia és tan assequible com ajuntar un nom i un adjectiu", un dels padrins intel·lectuals de Ciutadans va adduir al seu dia que als estudiants de filologia catalana se'ls imbueix la creença que la literatura escrita en català és qualitativament superior a l'escrita en espanyol, quan tothom sap "va reblar, tot unflat" que la segona ha resolt més bé que la primera el conflicte entre l'home i el medi.

En la seua nova càrrega contra la suposada insolvència intel·lectual del nacionalisme català, aquest espanyolista petulant es va servir d'un esteriotip en desús, el que associa els estudis de filologia catalana amb un adoctrinament polític aliè als rigors de la ciència, per inventar-se que els professors d'aquesta titulació es dediquen a comparar literatures com qui compara jugadors de futbol "però, això sí, sota criteris hispanòfobs" i, de retop, per encimbellar les lletres espanyoles en un ridícul intent de provocar i no pas de dir alguna cosa interessant sobre la relació entre les dues literatures. Subordinació vol dir, entre altres penalitats, que els altres et pensin: que imposin representacions mistificadores,  políticament interessades, de, per exemple, la feina que fan els teus experts en llengua i literatura. D'uns experts que, per cert, són molt treballadors, tant que, quan es troben per explicar tot el que fan, el que s'ha fet i el que volen fer, ningú no diria que la seua és (fa dècades que fan com si no ho fos) una cultura surbordinada.

Escrivim això després d'haver llegit l'impressionant programa del proper Congrés Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, una trobada que organitza cada tres anys l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes en diferents punts del món (l'últim va ser a Budapest) i que enguany acollirà, del 7 al 10 de setembre, la ciutat de Lleida.  
      
                          

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Opinió · Política
Remats no adoctrinats
Recull de premsa · Política
Llansana: "El país de C's"
Crònica · Pla de lleida
Defenseu Dolors Miquel
Crònica · Pla de lleida
Puto relat
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell
"Ciudadanos" eina de l'estat
Crònica · Política catalana
Convertiran Catalunya en Albània
Crònica · Política
No hem de fer història, sinó vèncer-la
Crònica · Política catalana
"Romeva, l'home fort de Merkel a Catalunya" ―o de com ICV escriurà la història
Crònica · Pla de lleida
No et cridarem botifler, et cridarem babau
Crònica · Pla de lleida
Gregorio Morán, el perspicaç
Indica publicitat