Indica publicitat
Dissabte, 17 d'abril del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 21 de gener del 2015 | 17:08
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

Per què ens irrita Podemos

Si la rebregada prescripció orsiana "els experiments, a casa i amb gasosa" ha estat exitosament desatesa per incomptables experiments públics poc interessats en les begudes refrescants, la conclusió del Pantarca segons la qual "tot el que no és tradició és plagi" mai no ha admès refutació.

Podemos és un experiment acadèmic i mediàtic políticament reeixit, però no pas un fenomen ideològicament iconoclasta, sorgit ex nihilo i esquiu als nostres hàbits classificadors: diguem que Pablemos és una barreja de patriotisme espanyol genuïnament regenerador (per tant, no constitucionalista), radicalisme verbal, moderantisme programàtic (de centreesquerra, per més de cul que s'hi posin) i, tocant al procés d'emancipació del Principat, democratisme unionista (això és, autodeterminisme a l'estil de la ICV-EUiA federalista o de la UDC confederalista).

Podemos, al Principat, és doncs una recomposició inèdita de diversos plagis ideològics i, tanmateix, per raó d'un estudiadíssim màrqueting polític (de l'estetització de la política, segons el lament dels politòlegs progressistes d'abans), defuig qualsevol adscripció tradicional (esquerra, socialisme, autonomisme, independentisme, etc.) i es presenta com una mena d'incommensurable incitació al canvi.

¿Hi ha res més enutjós que el plagiari que pretén haver descobert el Mediterrani? ¿Hi ha res més irritant que un neòfit amb càrrec descobrint a l'independentisme combatiu com es resol el conflicte amb l'estat? ¿Hi ha res més ridícul que pretendre oferir una interpretació radicalment nova de la pel·lícula quan la paràfrasi que en fas està gastadíssima i els teus oients són els mateixos protagonistes de la història?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat