Indica publicitat
Diumenge, 5 d'abril del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 4 de juny del 2009 | 15:56
Crònica · Política catalana

Zapatero tanca una ensopida campanya europea

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, tanca avui a la pràctica la campanya electoral de les europees a Catalunya. El líder del PSOE ha arribat a mig matí, s'ha reunit amb els empresaris del Círculo de Economía'

per recordar-los els, segons ell, compliments del seu govern en assumptes com les infraestructures o les rodalies, i tranquilitzar-los de cara a la fase final de la negociació del finançament. I, abans del míting central del PSC a la Mar Bella, s'ha reunit amb els alcaldes metropolitans per felicitar-se del funcionament del pla local contra la crisi deixant de banda la Generalitat.

En tot cas, el president espanyol tanca una campanya que no ha destacat pel seu gran seguiment i en que als partits els ha costat déu i ajuda mobilitzar les seves bases per omplir els mítings. El PSC, a diferència del que va fer fa cinc anys, ha deixat córrer la idea d'omplir el Sant Jordi, i CiU i ERC s'han conformat amb actes centrals d'entre 500 i 700 persones. L'acte central d'ICV-EUiA va aplegar poc més de 200 persones.

La campanya, com era de preveure, ha tingut una clau més europea a Catalunya que no pas a Espanya. Al conjunt de l'Estat, el PSOE i el PP, que han dut la veu cantant davant una IU desapareguda i uns nacionalistes silenciats, s'han dedicat a esbroncar-se amb la corrupció o l'ús indegut dels recursos públics. Mentre, a Catalunya, CiU, ERC i ICV han aconseguit, amb bastant encert, que les propostes per dur a Europa centressin els seus missatges cara a l'opinió pública.

Ramon Tremosa ha entrat en la darrera setmana en un terreny ben fangós per a la federació nacionalista: el dels pactes amb el PP. Ara que Artur Mas no sembla ja disposat a tornar al notari per dir que mai arribarà a acords amb un partit que encara no ha retirat els seus recursos contra l'Estatut ni ha abaixat el seu to sobre el català, als convergents no els plau que Tremosa insisteixi en que la millor fórmula de govern és CiU a Catalunya i PP a Madrid, i doni per bons els acords del Majestic, dels que la federació no renega però que no semblen la millor bandera per exhibir en campanya.

Oriol Junqueras acaba la seva correcta campanya electoral sense massa incidències, amb l'objectiu de no quedar pel sota del 10% en vots (fa cinc anys ERC, al seu millor moment, va obtenir un 12% de sufragis) i amb la incògnita de si serà o no capaç de mobilitzar l'electorat independentista, que es pot veure temptat de quedar-se a casa, tal i com va passar a les eleccions espanyoles. De fet, les crítiques d'ERC als socialistes en campanya no fan més que augmentar la sensació de desorientació entre els votants republicans, que veu com es pacta a totes les institucions amb qui rep les crítiques més fortes en campanya, el PSC.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat