Indica publicitat
Dijous, 2 d'abril del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 8 de març del 2010 | 13:34
Crònica · Política catalana

El risc d'esgotar la legislatura

Saber administrar bé el temps és una qualitat que tot bon polític hauria de tenir. I més en temps de crisi. Cal saber donar prioritat a les decisions importants i aparcar algunes qüestions secundàries per damunt del desgast parcial que això pugui suposar. I, vet aquí, que tant Joan Puigcercós com José Montilla creuen ser dos bons administradors dels tempos polítics. Els líders d'Esquerra i PSC consideren que apurar al màxim la legislatura beneficia les seves expectatives electorals.

Oficialment, els dos mandataris pretenen esgotar la legislatura perquè semblen convençuts que l'obra de govern que podran presentar d'aquí sis mesos serà molt millor que la que marca el full d'èxits ara mateix. Seguint aquesta mateixa versió oficial, el president de la Generalitat creu que a la tardor les xifres macroeconòmiques seran més bones. "Catalunya sortirà abans de la crisi que la resta de l'Estat", va proclamar ahir Montilla. El problema, però, és que aquests brots verds que es comencen a intuir serà difícil que es consolidin abans d'acabar l'any. I, en tot cas, de creació de llocs de treball no n'hi haurà fins ben entrat el 2011, com va explicar el conseller Castells.

La raó real per la qual Puigcercós i Montilla volen esgotar la legislatura no té tant a veure amb la visualització de la gestió de govern com amb un càlcul electoral. Des de fa molts mesos, l'única esperança de PSC i ERC per conservar unes mínimes expectatives de revalidar el tripartit o, com a mínim, ser presents en el pròxim govern passen per rebaixar el resultat que les enquestes pronostiquen actualment a CiU.

Si la federació nacionalista s'acosta o supera els 60 diputats, ni PSC ni ERC podran evitar un govern en solitari presidit per Artur Mas. Per tot plegat, Montilla i Puigcercós no tenen més remei que guanyar temps esperant que Joan Laporta es presenti amb una opció creïble per així poder laminar el resultat de CiU.

Però l'estratègia de Montilla i Puigcercós, independentment que es presenti Laporta, té els seus riscos. No són descartables nous conflictes interns com el provocat fa unes setmanes per Ernest Maragall, posant en dubte la coherència de l'obra de govern. I el que val per al PSC, també val per Esquerra, on tot i la imatge de consens del passat consell nacional hi ha cops de colze per entrar als primers llocs de les llistes que garanteixen un escó al Parlament.

Esperar, doncs, pot ser una estratègia de doble tall. De fet, però, tant Montilla com Puigcercós s'ho han de jugar tot a una carta. Un mal resultat no només descarta la presència al pròxim govern, sinó que posa en risc la seva continuïtat com a líders dels seus respectius partits.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat