Indica publicitat
Dissabte, 31 d'octubre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 3 de setembre del 2012 | 17:38
Crònica · Política catalana
Pere Pugès
Cofundador de l’ANC

Aquest 11 de setembre, prenguem Barcelona!

Que quedi dit d'entrada, no sóc de Barcelona, ni hi visc, però me la sento molt meva. Tot i que cada dia em costa més reconèixer-la, de sentir bategar el seu cor, de veure-la com la capital del meu país. 

El cor de Barcelona s'expressa de formes cada cop més impersonals, més semblants a la resta de grans ciutats del nostre món. Té coses bones això de ser universal, segur, però no n'estic segur que hagi de ser a base d'anar perdent allò que la fa diferent, única. Barcelona és, o hauria de ser, la capital del nostre país i quan els catalans de fora hi anem, l'hauríem d'identificar com a tal. I cada cop més, ens costa de fer-ho. El primer senyal el dóna la llengua. Cada cop és més difícil trobar algú que ens atengui en català, i molt més que se'ns adreci en català d'entrada, al carrer, a les botigues.

Fa uns trenta anys anava a València sovint. I encara podia adreçar-me en català a molta gent, i ni recordo massa problemes en fer-ho ni recordo gaires mostres de rebuig. És cert que ja no sentia gaire gent parlant en valencià entre ells, però ara la cosa ja és escandalosa. Costa molt sentir-se a casa, a València.

Si ho mirem amb una mica de perspectiva, el procés de minorització del català a Barcelona segueix un camí paral·lel al que ha patit València. I ara, i fa temps, ja sabem que no parlem d'un procés natural de substitució d'una llengua per una altra, degut a fenòmens de migracions massives, per exemple. Parlem d'una acció política de llarg abast, prèviament planificada i aplicada metòdicament.
Barcelona: aquest 11 de setembre omple els teus balcons de senyeres i estelades, i surt al carrer"
Històricament, els catalans ens hem agafat a la llengua com el nostre senyal més evident d'identificació, de pertinença a una comunitat. I hem posat en pràctica un sistema escolar modèlic que ens ha servit per anar articulant una cohesió social que estava en perill després del franquisme i que ara ens està servint per construir una llengua vehicular que ens asseguri la comunicació i la relació entre totes les ètnies, llengües i cultures que conviuen a Catalunya. Sabem que és el moll de l'os del nostre projecte nacional.

I justament per això, aquest sistema és qüestionat contínuament des de la mentalitat uniformadora dels espanyols monolingües, dels que fan de la seva llengua una eina opressora. Aquesta guerra constant i la claudicació lingüística d'una part important dels barcelonins, justifiquen sobradament que els catalans de fora de Barcelona, aquest 11 de setembre, ens disposem a prendre la capital, com ho varen fer els segadors fa quatre segles enrere.

Volem una capital que no ignori el seu país, que no es cregui que pot ser capital d'alguna cosa diferent i, en canvi, prengui consciència que només serà una capital universal si sap fer de porta d'entrada a un país magnífic, meravellós, sòlid, diferent.

Volem una capital orgullosa del seu país, que s'hi reconegui com la mostra més completa, més complexa, més oberta, del que som i volem. Però la volem catalana, plenament catalana. La volem culta, poliglota, però catalana per damunt de tot.

I per això hi anirem aquest 11 de setembre, per fer-li memòria de qui és i per què ho és, per recordar-li que les capitals ho són quan tenen un país al darrere, per demanar-li que li toca assumir el paper històric que li pertoca, un cop més, en el camí de la nostra llibertat, en el procés d'independència que hem posat en marxa.

Barcelona: aquest 11 de setembre, omple els teus balcons de senyeres i estelades, i surt al carrer. Barcelona, parla en català! Barcelona, desperta!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat