Indica publicitat
Dimarts, 20 d'octubre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de novembre del 2011 | 17:36
Crònica · Política catalana
Roger Buch (@rogerbuch)
Politòleg. blocdenroger.blogspot.com

El difícil equilibri entre un entorn radical i uns electors moderats

En el darrer baròmetre del CEO es va preguntar sobre la intenció directa de vot. A part dels que van dir què votarien també es va preguntar als que no sabien si votarien, entre quins partits dubtaven. Les respostes ens informen d'una cosa que ja sabem: que els partits tenen electorat fronterer amb diverses forces a la vegada.

Així per exemple, mentre hi ha persones que dubten entre votar CiU o PPC, també n'hi ha que dubten entre votar CiU o ERC. D'aquí que els dirigents hagin de fer malabarismes  a l'hora de decidir quins punts del programa subratllen. Mentre poden guanyar alguns vots per una banda, en poden perdre per l'altra. De les respostes es confirma que els partits que tenen més centralitat ideològica, CiU i PSC, són els que tenen frontera amb més partits. També destaca, fet normal després de la davallada dels socialistes en aquest cicle electoral, un nombre important de persones que dubten entre el PSC i el vot en blanc.

Un cop d'ull a aquestes dades permet veure la complexitat dels electorats i també relativitzar moltes coses. Per exemple, alguns militants d'ERC poden pensar que el seu partit ha deixat de votar-se per poc independentista. Probablement viatjant per certs fòrums d'internet es pensaria que la majoria de gent que podria tornar a votar ERC ho fa pensant que aquest partit no hauria de ser mai més una crossa dels 'traïdors' socialistes o convergents. Aquesta lògica es veu reforçada veient que els militants i dirigents que han abandonat el partit no han anat a parar a aquests dos partits majoritaris sinó a forces que defensen aquesta argumentació. Si aquest relat fos l'únic cert, trobaríem pocs votants que dubtessin entre ERC i CIU i cap ni un que dubtés entre ERC i el PSC, ja que el PSC, o el fet de pactar-hi,  és el culpable de tots els mals del partit, segons aquest relat. Per això els dirigents d'Esquerra saben que tot i que una part del seu electorat potencial està pensant en abstenir-se o votar nul, són molts més els estan pensant de votar partits ideològicament més moderats. I més en unes eleccions que, agradi o no, baten a Catalunya tots els rècords de participació.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Imatges relacionades
Indica publicitat