Indica publicitat
Dimecres, 8 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 23 de de novembre del 2011 | 15:54
Crònica · Política catalana
Roger Buch (@rogerbuch)
Politòleg. blocdenroger.blogspot.com

"Una persona, un vot": cornuts i pagar el beure

El resultat de les eleccions de diumenge ha provocat una revolta a les xarxes socials contra l'actual sistema electoral que és titllat d'injust. Amb  el lema "1 persona, 1 vot" es demana una nova llei electoral que acabi amb la injustícia que UPyD i Izquierda Unida, tenint molts més vots, tinguin menys diputats que Amaiur i CiU.

El motiu dels pocs diputats d'IU i la UPyD no és pas la pobrissona regla d'Hondt, que sempre rep, ni tampoc uns partits bascos i catalans sobrerepresentats. La causa és el fet que la província sigui la circumscripció electoral per triar els diputats. Així la majoria de províncies tenen un nombre petit de diputats. Per exemple Castelló o Lleó en tenen cinc, Lleida o Burgos quatre, Osca tres o Sòria dos. Per aconseguir representació en aquestes províncies cal tenir un percentatge de vot molt elevat.

Els partits perjudicats pel sistema actual són els que, independentment dels vots totals que tinguin,  no obtenen percentatges gaires alts a la majoria de províncies. És el que li passa a UPyD i IU que només obtenen diputats en províncies molt poblades com Madrid i València i "perden" els vots que obtenen a la resta  de províncies. Per exemple a València, amb 16 diputats, amb un 6% dels vots s'obté un diputat, però en canvi a Alacant, que reparteix 12 diputats, amb aquesta xifra ja no s'obté representació.
Ja corre per les xarxes socials la mentida que un vot d'un català val molt més que el d'un andalús
El sistema actual beneficia aquells partits que tenen un percentatge alt a les províncies on es presenten. Són sobretot el PP i el PSOE però també PNB, Amaiur i en molt petita mesura CiU. Els partits que es presenten en poques demarcacions però que tenen percentatges no gaire alts com BNG, ERC o Compromís també es veuen afectats negativament pel sistema. Si hi hagués una circumscripció única, com passa a les eleccions europees, la proporció de diputats de cada partit s'aproparia molt més a la proporció de vots. Si la circumscripció fos autonòmica la proporcionalitat ja augmentaria força. Un canvi de sistema que fos més proporcional podria reduir lleugerament la presència de partits bascos però no pas la dels catalans.

Davant de tot plegat cal vigilar amb la demagògia que es fa amb aquesta qüestió. Abans d'ahir ja corria per les xarxes socials la mentida (que poc que costa repetir una mentida!) que un vot d'un català valia molt més que el d'un andalús o un extremeny. Al contrari, Catalunya que té vora el 15% del cens electoral, elegeix el 13% dels diputats. Potser la nova majoria de govern, tot aprofitant el malestar general amb la llei electoral, aprofita per fer canvis que en comptes d'afavorir una major proporcionalitat tinguin l'objectiu de limitar la representació dels partits d'àmbit no estatal. Estarem alerta.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat