Indica publicitat
Dijous, 4 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 2 de juliol del 2010 | 10:08
Crònica · Política

Indignació també al Quebec

La premsa quebequesa recollia aquests dies la indignació catalana davant la sentència del Tribunal Constitucional. La cadena pública Ràdio Canadà incorporà a les notícies del passat 28 de juny la reacció del president Montilla a la sentència i la crida a la ciutadania a manifestar-se per l'autogovern.

La notícia també feia referència a les possibles conseqüències que la decisió de l'alt tribunal podria comprotar per a la resta de comunitats autonòmes. La notícia ha coincidit aquests dies amb l'anunci sorpresa fet pel ministre quebequès d'Afers Intergovernamentals, Claude Béchard, de posar sobre la taula demandes constitucionals. Cal tenir present que l'actual govern de Jean Charest, del Partit Liberal, és partidari de mantenir l'statu quo i durant set anys de mandat mai no havia formulat reivindicacions constitucionals.

Béchard esmentà a una entrevista al diari Le Devoir la necessitat que el Quebec disposi de competències exclusives en matèria de cultura i comuniació, una relació bilateral amb Ottawa i el reconeixement constitucional de la seva definició com a nació. L'oposició del secessionista Parti Québecois (PQ) ha reaccionat amb escepticisme remmarcant el caràcter tàctic d'aquestes declaracions, que aprofiten una setmana de ressaca de la Diada Nacional quebequesa i l'aniversari del desacord sobre la reforma constitucional del 1990.

Els secessionistes quebequesos demanen al Govern de Charest que acabi amb els seus afers de corrupció i deixi treballar les comissions d'investigació. Actualment el PQ lidera totes les enquestes d'intenció de vot. Des d'aquesta nació francòfona de l'Amèrica del Nord els paral·lismes amb Catalunya són constants. La manca de reconeixement de la identitat nacional i les invasions competencials a l'autogovern són elements en comú.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat