Indica publicitat
Divendres, 28 de febrer del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 5 de novembre del 2010 | 15:11
Crònica · Política

Kosova: la reconciliació s'allarga

El Govern que va dur Kosova a la independència té els dies comptats. La sentència del Tribunal Constitucional kosovar ha complicat la governabilitat del país declarant la incompatibilitat de càrrecs del President Fatmir Sejdu que també liderava la històrica Lliga Democràtica de Kosova (LDK). Davant d'aquesta sentència Sejdu va renunciar a la seva posició de President, fet que va provocar la retirada del govern de coalició del mateix LDK. Així, el Primer Ministre Hashim Thaci, exguerriller de l'UCK, ara del Partit Democràtic de Kosova (PDK), quedà en minoria davant de la retirada del govern de la LDK. Aquest fet l'aprofitaren aquesta setmana diversos diputats de l'oposició liberal i conservadora per presentar una moció de censura contra el mateix Primer Ministre, que rebé el suport de seixanta-sis dels cent vint diputats del Parlament kosovar.

La Constitució kosovar preveu que en cas de que el govern perdi una moció de censura cal convocar eleccions amb un termini de quaranta-cinc dies des de la votació. El curt termini previst per la Constitució ha provocat que les eleccions, en principi previstes pel mes de febrer del 2011, s'avancin al proper desembre. Kosova, doncs, s'ha quedat en qüestió de dies sense President ni Primer Ministre. Els analistes s'han afanyat a assenyalar les derivades d'aquesta crisi política del país. En primer lloc, la crisi suposaria la possibilitat de canviar el Govern des de la Declaració d'Independència del 2008, és a dir, podrien ser les primeres eleccions del nou Kosova. Això ha estat interpretat com un element positiu ja que després de la independència es veu com una oportunitat de refer el règim democràtic. En segon lloc, les eleccions anticipades sembla ser que alentiran el procés de reconciliació amb les autoritats sèrbies, que després de mesos d'espera semblava que havien de començar durant les properes setmanes. Responsables de la missió de la UE ja han manifestat que serà el nou Govern el que negociï i ho farà després del procés electoral. Per tant, tot apunta que les converses no començaran fins al 2011. Finalment, aquests comicis també podrien ser una oportunitat per incorporar la minoria Sèrbia resident al nord de Kosova a les institucions del nou Estat. Aquests van boicotejar els comicis del 2007 davant la deriva secessionista de la majoria albanokosovar, però als nous comicis podrien arribar a presentar una candidatura per tal de fer sentir la seva veu.  

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat