Indica publicitat
Dilluns, 12 d'abril del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 23 de abril del 2010 | 15:37
Crònica · Política

El premier quebequès, sota mínims

El primer ministre quebequès, Jean Charest, aquests dies sembla anar de la mà dels populars Canadiens, l'equip d'hoquei sobre gel montrealenc a punt de ser eliminat de la conferència est. Charest, del Partit Liberal (PLQ), ha vist com en poques setmanes la seva popularitat i la del Govern que presideix queien de manera brusca per raons diverses.

Paral·lelament les preferències de l'electorat pel seu partit s'havien literalment esfumat. Un cúmul de circumstàncies ha desencadenat una autèntica tempesta política a l'Assemblée Nationale les darreres setmanes. El nou pressupost del Govern liberal preveu un augment impositiu regressiu que no ha estat ben rebut per la classe mitjana, que és qui en sortiria més mal parat. La manifestació multitudinària, sense suport dels partits o centrals sindicals, d'ara fa dues setmanes a ciutat de Quebec, confirma el malestar dels ciutadans. A més a més, els sindicats estan en peu de guerra i preparen una vaga general arreu del país.

D'altra banda, les acusacions de tràfic d'influències fetes per l'exministre Bellemare en el nomenament de jutges han estat majoritàriament acceptades per l'opinió pública. Aquesta creuria a Bellemare tot i la investigació pública iniciada pel Govern. Finalment, les darreres dades publicades sobre finançament de partits mostren un Partit Liberal que quadruplica els ingressos per donacions quan és al Govern. Aquestes dades han donat arguments als qui criticaven possibles casos de tràfic d'influències. Per tot això, la darrera enquesta apareguda al diari Le Soleil dóna un avantatge clar al Parti Québecois (PQ), que a hores d'ara ja comptaria amb un 41% de vot davant del 23% del PLQ.

D'altra banda, els enquestats mostren una insatisfacció general amb el Govern liberal; si el mes de febrer no arribava al 50%, en aquests moments ja supera el 70%. La líder del PQ, Pauline Marois, se situa al capdavant de totes les enquestes com a primera mInistra preferida per l'electorat. La feblesa del Govern quebequès arriba en un moment clau per al pes polític de la província en la federació canadenca. La reforma electoral proposada pel Govern conservador canadenc d'Stephen Harper disminuiria més de dos punts percentuals el pes dels diputats quebequesos a la cambra baixa.

Avui mateix s'ha tombat l'esmena del Bloc Québecois (BQ), que preveia mantenir el pes dels diputats quebequesos com fins ara, és a dir, sumant gairebé una quarta part de la cambra. L'esmena bloquista ha estat tombada, entre d'altres, per diputats liberals quebequesos. Tot i així el PL ja ha anunciat que s'oposarà a la reforma electoral.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Anàlisi política
Quebec a les urnes
Crònica · Anàlisi política
El PQ aixeca el cap
Crònica · Política
Indignació també al Quebec
Crònica · Política
El PQ arrisca girant a la dreta
Crònica · Política
El camí secessionista
Crònica · Política
Maniobres a l'executiva del PQ
Crònica · Política
Les acusacions de corrupció no passen factura al premier quebequès
Indica publicitat