Indica publicitat
Dilluns, 25 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 19 de març del 2014 | 17:19
Crònica · Política
Ivan Mambrillas

L'independentisme també és legalista

Els milions de catalans disposats a instituir una nova legalitat, un nou ordre jurídic, i a sacrificar, a l'altar d'aquest greu propòsit, incomptables estones de deliciós tedi, no són la mena d'individus a qui un hom mínimament perspicaç acusaria de menystenir la llei, la rellevància pública de la llei.

Els milers de catalans que, un cop acomplerta l'emancipació, entraran en lliça per dotar la nounada república d'un o altre model constitucional, i que hi veuran, en el text final de la carta magna, la xifra de la qualitat democràtica a què s'aspira, no seran tampoc, precisament, suspectes de vilipendiar la importància de l'estat de dret.

Com el jueu de la ficció shakesperiana, que exigeix les garanties d'un acord escrit i legal perquè no es pot fiar de l'honorable paraula del gentil que l'oprimeix, el poble català fretura de subjectar-se a una llei ─justa, democràtica i universalment defensable─ que el protegeixi de les arbitrarietats d'un poder que ja no ofereix garanties d'equitat ni tan sols verbalment. L'independentisme català també és ─té vocació de ser─ legalista.
No lluitem contra la Llei, sinó contra una llei bastarda"
Però no pas tocant a la llei espanyola del 1978, que té com a principal font de legitimació la negació histèrica de la seua gènesi antidemocràtica. El Principat no és constitucionalment subjecte de decisió perquè el postfeixisme polític i militar ho va fer impossible, però quan una llei és expulsada de la història i presentada com a cristal·lització perfecta de la idea de democràcia, la tal constatació històrica no té cap operativitat política, cap rellevància en la discussió racional: "Catalunya no es pot autodeterminar... perquè la llei no ho permet". L'única violència que hi ha al Principat és la que dimana d'una llei cega a l'origen feixista dels límits que imposa. No lluitem contra la Llei, sinó contra una llei bastarda.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat