Indica publicitat
Dimarts, 25 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 5 de de març del 2013 | 17:26
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Xifres i conclusions sobre el MWC

Més de 72.000 persones, vingudes de més de 200 països del món, varen visitar la setmana passada el Mobile World Congress (MWC). Un 8% més que l'any anterior. En termes de nombre d'empreses, estem parlant de 1.700 companyies d'arreu del planeta.

La vuitena edició del Congrés de referència de la telefonia a nivell mundial ha estat un èxit rotund, amb unes dades per damunt de les previsions fetes pels organitzadors, que ha tingut lloc en un nou recinte, el de la Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat, amb un espai de més de 240.000 m2.

Han estat 4 dies, de gran intensitat, que han suposat un impacte ecònomic per a Barcelona i el país de més de 320 milions d'euros. Uns 19 milions d'euros més que l'any passat.

Una altra dada significativa del volum que suposa el MWC són les més de 26.000 habitacions d'hotel que s'han reservat durant aquests dies de tanta activitat tecnològica a Barcelona, així com el trànsit o el ple que hi ha hagut a molts restaurants de la zona i de la ciutat.

Pel que fa a les empreses del país, cal dir que la majoria d'empreses catalanes que han tingut presència al MWC, 48 de 57, s'han aplegat en l'estand de la Generalitat. Això ha significat un creixement del 40% respecte al nombre de companyies que hi participaven l'any anterior. A banda, hi ha hagut 9 companyies més amb el seu propi expositor com és el cas, per exemple, d'Abertis o EyeOS.

El MWC d'aquest any ha estat marcat principalment per l'anunci dels nous smartphones i tauletes (Samsung Galaxy S4, Open de ZTE, Pure View Lumia de Nokia, HTC One o el Grand Memo de ZTE), el llançament del sistema operatiu Firefox OS amb el suport de 18 operadores de telecomunicacions –Telefónica entre elles─ per tal de trencar el duopoli dels sistemes d'Apple i Google, l'arribada de la connexió d'internet als aparells que fem servir cada dia (L'internet de les coses) o la televisió del futur, la 4K, que es tracta d'una tecnologia que permet l'emissió́amb quatre cops més de qualitat que l'actual, cosa que vol dir que a una distància d'uns pocs centímetres és pràcticament impossible distingir els pícsels, el que representa un efecte similar a les pantalles retina dels telèfons intel.ligents.

Dit això, és important posar en context les xifres que presenta Catalunya pel que fa al sector TIC. El nombre d'empreses d'aquest sector al país l'any passat va créixer en un 4,4%, fins a les 11.509, amb una facturació total propera als 17.000 milions d'euros, segons xifres del govern de la Generalitat de Catalunya. Unes dades positives que, sense cap mena de dubte, han de millorar amb la presència del MWC i, no ho oblidem, la Mobile World Capital amb l'horitzó 2018.

No obstant, a nivell TIC, ens queda molt per fer. Catalunya es troba entre les 23 regions més avançades en l'àmbit TIC d'Europa, però encara està a anys llum del podi. Segons un estudi del CTecno, l'entitat de referència de la tecnologia a Catalunya, l'índex digital de Catalunya és de 70 punts, mentre que els líders, com Estocolm i Stuttgart, tenen una puntuació de 140 punts. Per tant, molta feina per fer, però també, cal dir-ho, amb moltes possibilitats per endavant. En resum, un oasi en el desert que hem de saber aprofitar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat