Indica publicitat
Dimarts, 2 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 5 de gener del 2010 | 15:39
Crònica · Territori

Tindrem vegueries el 2010?

L'Estatut de 2006 disposava una transformació profunda del model d'organització territorial del Principat sobre la base de la creació de la vegueria com a ens local bàsic, juntament amb el municipi. Aquest tipus d'organització del model territorial, fonamentat sobre dos eixos bàsics, el municipal i el supramunicipal, sintonitza plenament amb els canvis que s'estan gestant en diversos estats de la Unió Europea. La Llei de governs locals, que fa referència a la nova organització territorial del Principat per vegueries, forma part del Pla de Govern i és, al mateix temps, una de les prioritats d'ERC en la present legislatura.

Tanmateix, l'apretat calendari del 2010 fa que sigui imprescindible la seva aprovació immediata per part del govern per tal que pugui arribar a ser votada pel Parlament abans de l'estiu. L'avantprojecte defineix la nova ordenació territorial de Catalunya en set vegueries, i el conseller de Governació, Jordi Ausàs (ERC), està treballant a contrarellotge amb alcaldes i representats territorials per rebaixar les discrepàncies que hi ha en alguns territoris sobre l'avantprojecte de llei.

Entre aquestes discrepàncies hi destaca la rivalitat entre Tarragona i Reus per ser la capital de la vegueria del Camp de Tarragona, la reivindicació del Penedès per tenir una vegueria pròpia i les reticències de Lleida que no vol que la regió del Pirineu deixi d'estar integrada a la seva zona. El principal problema per a l'aprovació de l'avantprojecte de llei, que ja ha passat dues vegades pel Consell Tècnic del govern, rau en el fet que els líders socialistes de diferents territoris tenen opinions contradictòries al respecte. El PSC per tant, es veu forçat a aprovar una Llei clau en el pacte del Govern d'Entesa, però sense el suport de la seva gent del territori.

Mentrestant ICV, que es mira aquest procés des de certa distància, no sembla que tingui ganes d'aprovar una llei polèmica en any electoral i també farà el possible per endarrerir els terminis. Caldrà esperar encara uns dies per saber si els terminis que es defineixin permetran l'aprovació de la llei en la present legislatura, però és indubtable que el país necessita dotar-se al més aviat possible d'un sistema de govern local adaptat a les exigències d'una democràcia local avançada, amb una bona administració i capacitada per fer front a reptes importants com ara l'envelliment de la població, la immigració, els canvis econòmics i laborals, la implantació de les noves tecnologies, la universalització de l'estat del benestar, etc.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat