Indica publicitat
Dilluns, 13 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 3 d'agost del 2010 | 16:00
Crònica · Unió europea

Mediterrània, política i ecologia

Un recent estudi sobre la diversitat de la vida oceànica qualifica com a preocupant la situació de la biodiversitat en la Mediterrània. En concret, l'estudi determina que les zones de Turquia i Egipte estan en pitjor situació que les de la riba europea, però la realitat és que, pel que fa a la diversitat marina, la situació de la Mediterrània és pitjor que la de molts altres indrets.

Naturalment no faré ara cap anàlisi sobre medi ambient de la Mediterrània, però aquest estudi em suggereix algunes reflexions que se situen en l'àmbit polític. D'una banda, el deteriorament mediambiental de la Mediterrània no és, per desgracia, cap novetat i ve ja de lluny, motivat per la pròpia dinàmica de l'expansió industrial i també per la poca insistència dels governs estatals a evitar la degradació.

Una altra reflexió em ve suggerida per la voluntat de la Unió Europea de liderar la creuada sobre el canvi climàtic a nivell mundial, de manera que no trobarà millor ocasió de realitzar accions concretes amb l'objectiu de fer més habitable la vida marina d'extenses ribes del seu propi territori. s en aquesta direcció que s'hauria d'actuar i, si els estats per si sols són incapaços d'evitar el pitjor, molt més fàcil ho té la Unió Europea, per dos motius. L'un, per la pròpia voluntat de ser líder en medi ambient, i l'altra, per la capacitat i efectivitat d'actuar en espais que superen les costes d'un estat. I és que per fer quelcom de positiu en l'àmbit de l'ecologia i el medi ambient s'han de superar les accions limitades a un estat i passar a l'estadi d'àmbits més grans des del punt de vista de capacitat d'acció i també geogràfic.

L'aposta de la UE en la millora de la biodiversitat de la Mediterrània de ben segur que serviria d'impuls a les altres zones de la riba del Mare Nostrum i també als altres estats del planeta. I, a més, al ser a Barcelona la seu de la Secretaria de la UE per la Mediterrània, de ben segur que seria també una mostra més del compromís i visibilitat de Barcelona i Catalunya en accions per les bones causes que ajuden a fer un món millor i més habitable.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat