Indica publicitat
Diumenge, 5 d'abril del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 11 de gener del 2010 | 14:08
Crònica · Unió europea

Comença la Presidència espanyola

La setmana passada es va donar el tret de sortida de la Presidència semestral espanyola del Consell de la UE, que finalitzarà el 30 de juny i que compartirà protagonisme amb el flamant President permanent del Consell, tal com estableix el Tractat de Lisboa. A més, aquest protagonisme també haurà de ser compartit amb el President de la Comissió Europea i sovint amb l'Alta Representant per a la Política Exterior.

Així de complexa i també diversa és la Unió Europea. Així, amb aquest entramat institucional s'haurà de donar impuls al Tractat de Lisboa i aplicar tot el que aporta aquest Tractat pel que fa a la Política Exterior i de Seguretat i a les millores de funcionament de la pròpia UE com, posem per cas, l'increment de decisions que es podran prendre per majoria qualificada i, més endavant, aplicar el sistema de dobea majoria (nombre d'estats i de ciutadans) per la dita presa de decisions. Cercar el consens i els camins de sortida de la crisi econòmica, serà una altra de les prioritats de la Presidència espanyola, que haurà de superar les reticències que li arriben des d'altres contrades europees, qüestionant la capacitat espanyola per trobar-hi solucions.

Un altre repte que té la UE sobre la taula és el llançament del Servei Europeu d'Acció Exterior i, pel que fa a la justícia, es promourà un estatut integral per a la víctimes de diferents tipus de delictes. En el camp de la defensa, es procurarà implantar la nova Política Comuna de Seguretat i Defensa. De manera més genèrica, hi ha la voluntat que la Unió Europea sigui qui impulsi i lideri accions per mitigar les conseqüències del canvi climàtic, després dels minsos resultats de la Cimera de Copenhaguen.

En definitiva, en aquest moment de canvi institucional que hi ha a la UE, amb la incorporació d'un President permanent, que ha de compartir protagonisme amb les institucions ja establertes, i donada la situació econòmica i política mundials, podríem considerar un èxit per a la Presidència rotatòria espanyola, si s'aconsegueixen establir acords en clau europea per mitigar la crisi econòmica i liderar-ne la sortida. Si, a més, es fan avenços en la implementació del Tractat del Lisboa o alguns acords sobre el canvi climàtic, podrem dir que aquest semestre de Presidència espanyola i d'inici de la Presidència permanent del Consell de la UE, hauran sigut profitosos

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat