Indica publicitat
Dissabte, 23 d'octubre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 12 de juny del 2009 | 15:42
La fotografia · Comunicació

Quan deixaran els partits de potinejar els mitjans públics?

Barcelona · En un mateix dia, CiU, d'una banda, i PSC i ERC, de l'altra, han demostrat de nou la seva incapacitat per tirar endavant i deixar treballar amb independència als mitjans públics, amb cíniques acusacions i faltes de transparència.


De fet, la llei de mitjans públics que va aprovar el Parlament -que, és cert, suposa un petit avenç respecte la de l'Estat espanyol- ja és una mostra de la nul·la voluntat que tenen els partits parlamentaris de crear uns mitjans veritablement independents, no ja del govern de torn, sinó de tots els partits. Aquesta visió, segons la qual les formacions consideren TV3 i Catalunya Ràdio com a seves, subjugades a la seva voluntat, s'ha exemplificat novament aquest divendres.

D'una banda, la diputada de CiU al Parlament, Joana Ortega, ha acusat als mitjans públics de "contribuir a incrementar l'abstenció" a les eleccions europees a causa del conflicte dels blocs electorals i el tractament que han fet de la campanya. Al seu parer, "cal una reflexió dels polítics però també dels mitjans de comunicació". s d'un cinisme descomunal que es critiqui el paper dels mitjans públics durant la campanya, quan són precisament els partits, recolzant el sistema de blocs electorals -i CiU, precisament, ha arribat a presentar un recurs contra la seva flexibilització - els que no han deixat fer notícies reals que poguessin atreure als espectadors a seguir la campanya amb més interès. Perquè amb els blocs, les peces informatives han estat simples videoclips de partit, anuncis electorals entaforats al TN.

Que els mitjans han -hem- de reflexionar sobre la manera d'informar sobre política -massa basada en les innòcues declaracions i en l'anècdota en comptes del fons- és un fet evident, com també ho és que hi ha d'haver mecanismes als mitjans públics que garanteixin la pluralitat política, especialment en campanya. Però que la solució sigui imposar un paternalista control d'ordre, temps i espai, és lamentable.

D'altra banda, PSC i ERC han impedit que es debatés sobre el canvi de director de Catalunya Ràdio. Apel·lant al reglament -no hi havia cap pregunta a l'ordre del dia acordat que tractés sobre el tema- les dues formacions han evitat que a la sessió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals es toqués la destitució de Sarsanedas. CiU ha acusat a republicans i a socialistes d'"obstruccionisme" i ha titllat de cínic que sota "el paraigües del reglament" es posposi el debat d'aquest tema. La pròpia diputada d'ICV, Dolors Camats, ha donat la raó a Convergència assegurant que "seria una anomalia que no en parlessin".

Una "anomalia" que ERC i PSC han tirat endavant per no haver de fer front -de moment- a l'evidència que des que el tripartit governa s'ha anat desmembrant Catalunya Ràdio -amb la marxa de Jordi Basté i Toni Clapés, primer, i d'Antoni Bassas, després- portant-la a la pèrdua d'audiència i del liderat, segons l'EGM.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat