Indica publicitat
Diumenge, 24 d'octubre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de maig del 2016 | 12:01
La fotografia · Economia

Junqueras lliura al Parlament el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2016

El vicepresident del govern i conseller d'economia i hisenda, Oriol Junqueras, ha lliurat aquest migdia a la presidenta, Carme Forcadell, el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2016, i també el de mesures fiscals, financeres i administratives.

Ara hauran de començar les  tramitacions parlamentàries pertinents amb la previsió que el ple els pugui aprovar el 20 de juliol.

La presidenta ha rebut de Junqueras el projecte de pressupostos en llapis de memòria i tauleta en un acte al despatx d'audiències, després que aquest matí el govern hagi aprovat l'avantprojecte corresponent.

El vicepresident ha explicat que el context econòmic actual permet "tenir uns pressupostos que seran molt millors que els que hem tingut fins ara", i que són "molt rigorosos i seriosos i compliran les previsions d'ingressos", i també "ambiciosos", tant des del "punt de vista social" com de "l'impuls del creixement i l'activitat econòmica".

"Tindrem els pressupostos socialment més ambiciosos de la història, amb un 73,6 per cent destinat a polítiques socials", ha assegurat, i n'ha remarcat l'objectiu "d'ajudar els ciutadans d'aquest país, i en especial els que més ho necessiten". En aquest punt ha detallat l'increment previst de les partides socials, i també ha emfasitzat les partides destinades a recerca i innovació i a polítiques actives en diversos àmbits, atès el "repte de mantenir el creixement econòmic" per "fer uns bons pressupostos també de cara al 2017".

Per aquests motius, "des de l'absolut respecte a la sobirania de tots el grups parlamentaris i formacions", s'ha mostrat confiat que els pressupostos "comptin amb el suport majoritari d'aquesta cambra", perquè "sens dubte seran molt millors que l'alternativa de mantenir la pròrroga dels del 2015".

El projecte situa el límit de despesa en 23.747,2 milions d'euros, l'1,5 per cent més que l'any passat. Tanmateix, la reducció dels interessos del deute respecte del 2015 permet que la despesa dels departaments augmenti 1.113,4 milions, el 5,3 per cent més.

La presidenta ha afirmat que el dels pressupostos "és el projecte més important que es presenta durant l'any", i ha ressaltat la "gran responsabilitat" que tenen els diputats de treballar-hi. En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que "els representants electes del poble de Catalunya, defensant legítimament les seves opcions polítiques, treballaran amb sentit de país" i "en interès del bé públic". "Volem que aquests pressupostos serveixin per millorar la vida de les persones que més ho necessiten", ha conclòs.

Així mateix, ha explicat la tramitació que seguiran ara tots dos projectes, que ha confiat que es faci "al més ràpid possible", amb la previsió que el ple en pugui fer els debats de totalitat el 8 de juny i els debats finals el 20 de juliol.

A l'acte de presentació hi han assistit els vicepresidents primer i segon, Lluís M. Corominas i José María Espejo-Saavedra, els quatre secretaris, Anna Simó, David Pérez, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet, el president, la vicepresidenta i el secretari de la comissió d'economia i hisenda, Antoni Castellà, Eulàlia Reguant i Josep M. Forné, altres diputats, com Jordi Turull, Inés Arrimadas, Eva Granados i Enric Millo, i membres del govern.

En acabar l'acte, Junqueras s'ha reunit amb diputats de la comissió d'economia i hisenda per exposar-los els comptes, que ha presentant després en conferència de premsa.

Tramitació del projecte

El projecte de llei de pressupostos per al 2016 i el de la llei d'acompanyament comencen avui mateix la tramitació després que la mesa i la junta de portaveus ja els hagin admès a tràmit i n'hagin ordenat la publicació al 'Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya'.

Els grups podran presentar esmenes a la totalitat al projecte de llei de pressupostos fins al 6 de juny al migdia, i al de la llei d'acompanyament, fins a l'1 de juny. Pel que fa als pressupostos, s'obre ja també un termini, que acaba el 14 de juny, perquè els grups presentin esmenes a l'articulat.

El debat de totalitat de tots dos projectes es faria el 8 de juny, i si no prospera cap esmena de retorn es continuaran tramitant en comissió.

Del 13 al 17 de juny es farien els debats de totalitat de les seccions pressupostàries a les comissions corresponents, i el 6 de juliol la comissió d'economia i hisenda faria el dictamen del projecte de llei de pressupostos perquè el ple en pogués fer el debat i la votació finals el 20 de juliol.

Paral·lelament es tramitaria la llei d'acompanyament, també amb la previsió que el ple en pogués fer el debat i la votació finals el 20 de juliol.

 Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat