Indica publicitat
Dilluns, 25 d'octubre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 19 de juny del 2007 | 17:55
La fotografia · Esport

Catalunya és el referent lingüístic internacional en matèria olímpica


La Xina ha demanat assessorament a Catalunya per implementar correctament la terminologia olímpica als Jocs de Pequín 2008. El Centre de Terminologia Termcat i el Comitè Nacional Xinès de Terminologia Científica i Tècnica (CNCTST) han signat un acord per a la cessió de terminologia olímpica amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics de Pequín’2008. L’èxit de Barcelona’92, doncs, encara ressona i fins i tot el gegant asiàtic agafa com a model l’estandarització lingüística que va dur a terme el comitè organitzador català. El Termcat va establir llavors tota la terminologia olímpica en català i la va presentar internacionalment al costat de les formes en castellà, francès i anglès. La rigorositat amb què es va elaborar aquesta terminologia va ser reconeguda arreu, fins al punt que ha estat objecte de diverses peticions per part de varis organitzadors de competicions esportives de primer nivell, des dels Jocs Olímpics d'Atlanta'96 als de Sidney'00, o els Mundials de Futbol de Seül del 2002 i els Jocs Olímpics d'Hivern de Torí 2006. Ara, les autoritats xineses treballen per codificar la terminologia pròpia de totes les modalitats olímpiques de cara als Jocs de l'any vinent. Les dades cedides pel Termcat contenen denominacions en català, castellà, anglès i francès, corresponents a totes les disciplines que són olímpiques actualment (atletisme, bàdminton, boxa, futbol, gimnàstica, judo, natació, pentatló, taekwondo i tir olímpic, entre d'altres). Aquestes informacions, especialment les equivalències angleses, seran de gran utilitat al comitè xinès per establir la terminologia olímpica en la seva llengua.

Així mateix, el Termcat està enllestint l'elaboració d'un projecte terminològic de gran abast en l'àmbit esportiu, que veurà la llum el 2008. Es tracta d'un diccionari general que inclou totes les modalitats esportives, olímpiques i no olímpiques, i que contindrà unes 15.000 denominacions en català, amb definicions, i amb equivalents en castellà, francès i anglès.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat