Indica publicitat
Dilluns, 25 d'octubre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 10 de setembre del 2009 | 13:05
La fotografia · Internacional

Els parlaments de Catalunya i el Quebec aposten per perpetuar les relacions i afirmar-se al món

Barcelona · El president del Parlament, Ernest Benach, i el president de l'Assemblea Nacional del Quebec, Yvon Vallières, han expressat aquest dimecres la voluntat de totes dues cambres de "perpetuar" les relacions i l'intercanvi d'experiències, a més de constatar el desig de tots dos països de donar a conèixer les seves respectives cultures arreu del món i la voluntat d'afirmar-se a l'escena internacional.


D'aquesta manera s'ha iniciat la visita oficial d'una delegació de l'Assemblea Nacional del Quebec, encapçalada per Vallières, durant la qual els diputats quebequesos mantindran diferents reunions de treball a la cambra per intercanviar experiències sobre les polítiques de Catalunya i el Quebec en matèria d'educació, agricultura i diversitat cultural, i participaran als actes institucionals de l'Onze de Setembre.

La delegació del Quebec, la integren tres diputats del grup parlamentari que dóna suport al govern, el Partit Liberal del Quebec (PLQ), i dos del principal grup de l'oposició, el Partit Quebequés (PQ). El Quebec és l'única província del Canadà reconeguda com a nació per la Cambra dels Comuns canadenca. Té una població de 7,7 milions d'habitants i el francès és la seva llengua oficial. El Parlament l'integren 125 diputats, 67 del PLQ, 50 del PQ, 6 d'Acció Democràtica del Quebec i 1 de Quebec Solidari.

A l'acte de benvinguda, Benach ha subratllat que, tot i la "llunyania geogràfica", Catalunya i el Quebec tenen una "proximitat veïnal" quan "parlem de reptes comuns", com ara "preservar la identitat nacional, normalitzar i enfortir l'ús de la llengua, perpetuar i divulgar la cultura, excel·lir en valors com el treball, la solidaritat, la tolerància, la democràcia i la pau, i, per descomptat, seguir avançant cap a l'autogovern".

"Catalunya i el Quebec són dues nacions amb una marcada personalitat que han prosperat, precisament, perquè han sabut mantenir, fins i tot en les més grans adversitats, les respectives essències nacionals", ha indicat el president, que ha afegit que "hem anat madurant, hem anat guanyant experiència i saviesa, i hem anat prenent consciència del valor creixent que representen les nostres identitats en un marc global". Per Benach, "avui la major part de problemes i reptes sobrepassen les estructures nacionals i estatals i esdevenen globals", una globalització que exigeix "grans aliances" i "la suma d'esforços" per afrontar els problemes comuns, i que requereix també "el valor de la diferència i la identitat individual".

Vallières, que ha pronunciat unes primeres paraules en català per agrair l'acolliment del Parlament, ha subratllat que Catalunya i el Quebec "han anat teixint lligams des de fa anys", i que les dues cambres coincideixen en l'oportunitat de "posar en comú experiències". El president del Parlament quebequès ha recordat en aquest sentit la creació d'una comissió interparlamentària Catalunya-Quebec com a exemple d'aquesta voluntat de "perpetuar" els intercanvis, i ha mostrat un especial interès pels mecanismes de participació ciutadana que té el Parlament.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat