Indica publicitat
Dilluns, 25 d'octubre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 26 de març del 2012 | 18:21
La fotografia · Llengua

50.000 persones prenen el carrer contra la política lingüística de Bauzá

El centre de Palma s'ha omplert aquest cap de setmana en una marxa que ha ocupat des de la plaça d'Espanya fins al Consolat de Mar.

Redacció: Tribuna Mallorca · La manifestació "Sí a la nostra llengua", convocada per l'Obra Cultural Balear i pel Consell de la Societat Civil de Mallorca, ha passat a ser una de les manifestacions més multitudinàries que es recorden a les Illes i ha estat comparada per alguns assistents amb les marxes contràries a la guerra d'Iraq. 

La manifestació ha començat a les 18.30 hores, a una plaça d'Espanya on ja hi havia manifestants una hora i mitja abans, i la capçalera va arribar al Consolat de Mar a les 19.45 hores, quan la coa començava a davallar el carrer dels Oms. La pancarta va comptar amb la presència de membres d'entitats socials (UGT, STEI-i, Unió de Pagesos, Premsa Forana, Federació d'Associacions de Veïns, Pen Club...) i de gent del món de la cultura (Maria del Mar Bonet, Simó Andreu, Gabriel Janer, Miquel Calzada, Maria del Mar Janer...), i fou precedida per centenars de xeremiers.


La marxa va ajuntar, com volien els seus organitzadors, persones de totes les edats, ideologies i condicions socials, per exigir al Govern que rectifiqui la seva política lingüística i que retiri els seus atacs contra la llengua a l'administració pública, a l'escola i als mitjans de comunicació. Varen ser milers les persones provinents de tots els pobles de Mallorca, amb més de 20 autocars noliejats per a l'ocasió. Tot i això, una gran quantitat dels participants s'hi va desplaçar en cotxe particular i en tren. Precisament la manca de previsió dels Serveis Ferroviaris de Mallorca, que no varen reforçar els vagons, va provocar el col·lapse de la línia, i que alguns manifestants tardassin en arribar a Palma.

Durant el recorregut es varen poder veure senyeres, estelades, banderes mallorquines i fins i tot alguna republicana. També era nombrosa la presència de pancartes i llaços de centres educatius, objectes d'una campanya de persecució per part del Govern Bauzá. I, sobretot, la de persones que havien elaborat pancartes artesanals per a l'ocasió. Tot enmig d'un ambient festiu i de tranquil•litat total, malgrat els intents d'un grupuscle anticatalanista de crear tensió.

L'afluència de ciutadans en el tram final va obligar la policia a tallar el passeig marítim i va obligar a un Jaume Mateu visiblement emocionat a llegir el seu discurs tres vegades. El president de l'OCB va afirmar, eufòric, que hi havia 50.000 manifestants, enmig dels aplaudiments dels assistents. Mateu va exigir a Bauzá, "que avui ens ha tancat les portes, que ens rebi en pocs dies per lliurar-li tant el manifest que ara llegirem com per transmetre-li la potència de la vostra veu. Ha ignorat més de 12.000 al•legacions a la proposta de modificació de la llei de la Funció Pública, però no podrà ignorar aquesta històrica resposta a les seves escomeses contra la nostra llengua". També va demanar que "en prenguin bona nota els diputats i diputades del nostre Parlament que ben aviat hauran de votar la llei de la ignomínia, la que exclou la nostra llengua, la catalana, de la nostra administració pública".

Mateu va afirmar que "aquesta multitudinària manifestació no és el final de res, sinó el començament d'una nova actitud en la defensa de la llengua catalana, que és la nostra. A partir d'ara hem de ser molt més rigorosos i ferms a l'hora de plantar-nos davant de qualsevol greuge o negligència vers la nostra parla. El setge al català als mitjans de comunicació i a l'administració pública ha començat; i es prepara la persecució al català a l'escola. És l'hora, per tant, dels coratjosos, dels que, en temes de llengua, cultura i país, mai no donen el braç a tòrcer.

I en aquesta empresa hi hem de dedicar tots els esforços i tot el coratge". Finalment, el president va tenir un record per a Jaume Bonet, a qui es va adreçar: "Mai no podrem retornar-te, Jaume, el que estàs oferint per nosaltres. I per això som nosaltres, els que compartim amb tu l'estima infinita per la nostra terra i per la nostra gent, els que et demanam que no posis en risc la teva vida; que et necessitam per seguir exigint amb la determinació dels indomables la dignitat que ens volen segrestar".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat