Indica publicitat
Dijous, 2 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 6 d'octubre del 2016 | 10:10
La fotografia · Política catalana

Puigdemont: "No posarem el referèndum al congelador esperant que a Espanya hi hagi alguna conjunció astral que permeti fer-ho"

El president de la Generalitat durant el torn de rèplica d'ahir a la tarda al Parlament. Puigdemont  ha alertat que "l'Estat espanyol és qui posa en risc les pensions dels catalans" i que la solució és la creació d'un nou estat.

 

"Les pensions estan amenaçades ara i no les amenaça la independència de Catalunya. La independència és la solució", ha subratllat, i ha afegit que aquestes "no es garantiran investint al senyor Rajoy president, ni per activa ni per passiva, ni per disciplina de vot ni per abstenció".

En el torn de rèplica als diferents grups parlamentaris durant el debat de política general al Parlament, el president s'ha referit en diverses ocasions als impostos, coincidint amb el grup de la CUP en el principi que qui més té, més pagui. En aquest sentit, Puigdemont ha recordat que "el Govern ja aplica aquest principi", per exemple amb les beques universitàries, però ha declarat que també estan d'acord en què"el problema no el tenim aquí, sinó que el problema principal d'aquest país es diu espoli fiscal i és on hem de destinar els esforços dels propers mesos".

"Si volem construir un estat independent hem de tenir clar, no com gestionarem les engrunes d'un tram autonòmic que ja no dóna més de sí, sinó com gestionem els recursos que fan el conjunt dels catalans", ha remarcat. També ha destacat que Catalunya està "disposada a ser solidària i contribuir al desenvolupament de les regions que necessiten l'ajuda dels països més pròspers", però ha apuntat que cal fer-ho "un cop tinguem les eines i els recursos disponibles".

"Ja generem els diners per tenir un millor nivell d'estat del benestar"

També en l'àmbit econòmic, i en resposta al grup de Catalunya Sí que es Pot, el president ha assegurat que Catalunya pot tenir el nivell d'estat del benestar que tenen els països més avançats d'Europa, perquè els diners que es necessiten per fer-ho "ja els generem". "No els hem d'anar a demanar al FLA, no els hem d'anar a buscar a la banca internacional ni els hem de fer pujant impostos. Els tenim cada any i se'n van i no tornen. I aquesta és la raó per la qual insistim en vincular l'agenda social a la nacional", ha declarat.

"Desprès de 40 anys de dir-nos que això és possible amb l'estat de les autonomies, la realitat ho desmenteix", ha afirmat durant el debat, perquè "l'esforç fiscal de tots i cadascun dels catalans no va tot destinat a millorar el seu estat del benestar i sí que millora el d'altres comunitats autònomes""O ens ajudem tots a canviar això, perquè és un tema de tot el país, o ens resignem a què tots aquests milers de milions d'euros que ja tenim no els puguem posar a treballar en favor de les polítiques socials del país", ha reblat.

En referència a les paraules del líder socialista, el cap de l'Executiu ha assegurat que possiblement "la independència és molt incerta", però ha subratllat que dir que amb la situació actual, "després de 40 anys d'haver-ho intentat tot, es resoldran els problemes estructurals del país no és cert i és jugar amb les esperances de la gent".

També sobre aquest punt,  Puigdemont ha retret al líder popular que asseguri que Catalunya no ajuda al govern espanyol quan aquest no ha respost a cap de les 46 demandes que el president li va fer fa uns mesos enrere. "Com qualificaria que 46 punts, alguns d'obligat compliment perquè són lleis espanyoles aprovades, no se n'hagi atès cap? Ho qualificaria d'ajuda?. Doncs millor que no ens estimin gaire perquè si aquesta és la seva noció d'estimar-nos o ajudar-nos ens espera un futur negre", ha preguntat.

Malgrat la posició manifesta de l'estat espanyol respecte les demandes de Catalunya, el president ha alertat que "no posarem el referèndum al congelador esperant que a Espanya hi hagi alguna conjunció astral que permeti fer-ho".

"La Catalunya del procés redueix més l'atur que Espanya"

En resposta a la cap de l'oposició en relació amb les "visions apocalíptiques que no són certes" sobre un creixement de l'atur a Catalunya, el president ha recordat que desocupació s'ha reduït més d'un 12 per cent a Catalunya fins a l'agost, tres punts més que la mitjana espanyola. I que s'han creat més llocs de treball que a l'Estat espanyol. "No els faci vergonya reconèixer que la Catalunya del procés està millor que la mitjana espanyola en reducció de l'atur", ha etzibat Carles Puigdemont. I ha insistit en la necessitat de disposar de les eines d'un estat per fomentar l'ocupació de qualitat. "Volem deixar de ser autonomia per ser un estat i poder oferir als territoris que estan més mancats de competitivitat per culpa dels incompliments de l'Estat oportunitats que es mereixen", ha sentenciat.

"L'escola com a ascensor social funciona"

Al llarg de la seva resposta el president Puigdemont ha volgut remarcar el bon estat de salut del sistema educatiu català, amb més alumnes que es graduen a l'ESO i que adquireixen les competències bàsiques. "L'escola com a ascensor social funciona", ha manifestat en resposta als grups parlamentaris. I ha insistit que per poder millorar encara més el sistema educatiu "és absolutament determinant recaptar i gestionar tots els recursos", com demostra el fet que el País Basc, amb concert fiscal, fos el territori amb una major despesa educativa real per habitant el 2013. Tot i això, ha dit el president, "malgrat les dificultats, les retallades i l'infrafinançament de l'Estat" Catalunya se situa en la mitjana espanyola"gràcies a l'esforç de molta gent", que ha fet possible que "l'educació d'aquest país estigui molt per damunt de la imatge que molts han volgut fer veure".

En la cloenda de la seva intervenció, el cap de Govern ha reiterat que el Govern "estén la mà a tots els qui superin la vergonya de coincidir amb gent amb qui no faria altres coses".


Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat