Indica publicitat
Dimarts, 2 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 10 d'octubre del 2007 | 18:30
La fotografia · Política

El President Montilla defensa aferrissadament el català com a "llengua pròpia" dels Països Catalans

El President de Catalunya, José Montilla, en el discurs pronunciat a la inauguració de la Fira del Llibre de Frankfurt, en què la llengua catalana és la convidada d'honor -"una llengua com la que jo utilitzo avui per parlar-los", va exposar-, va fer una defensa aferrissada del català i la cultura catalana, malgrat els constants pals a les rodes que li ha posat la totalitat de la Brunete mediàtica -espanyola i catalana-. Montilla va deixar clar que "la nostra presència a Frankfurt no és la iniciativa d'una administració, sinó la d'una cultura que pertany al patrimoni universal (...), una literatura que durant segles ha maldat per preservar i mantenir el prestigi i guanyar-se el respecte com a literatura europea". Després de referir-se a Catalunya, Balears, València i Andorra, Montilla va afirmar: "El català és la llengua pròpia del nostre país, que conviu -sense cap més conflicte que el que artificiosament alguns pretenen crear inútilment- amb la llengua castellana, que és també un patrimoni de la societat catalana".
Montilla, en aquest sentit, no va estalviar elogis cap al paper essencial que ha jugat el País Valencià en el refinament de la cultura catalana, citant des d'Ausiàs March a Joanot Martorell o Roís de Corella. Alhora, el President també va destacar que les cultures sense Estat, "quan venen avalades per una història secular, tenen els elements necessaris per esdevenir competitives en el món global". Així mateix, en declaracions a ACN, el President de la Generalitat ha exposat que la presència de la cultura catalana com a convidada a Frankfurt és "una inversió de país" que generarà beneficis econòmics i d'imatge per a diversos sectors, i no només per al literari i cultural. Montilla ha reiterat que es tracta d'una "oportunitat única per projectar el nostre país".

Montilla ha tornat a desmarcar-se de la polèmica per l'absència a la Fira d'autors catalans que escriuen en castellà. Una polèmica que, segons el president, "és una mica artificiosa perquè no l'han generat els protagonistes de la Fira, que són els escriptors i editors", sinó bona part de la caverna mediàtica espanyola i catalana, amb La Vanguardia al capdavant, motiu pel qual fins i tot el cònsol alemany a Barcelona va haver de cridar l'atenció al diari del comte de Godó.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat