Indica publicitat
Dimecres, 1 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 28 de d'agost del 2007 | 17:21
La fotografia · Política

Catalunya i les Balears, més unides en matèria de política lingüística

El secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Miquel Pueyo, i la directora general de Política Lingüística del Govern Balear, Margalida Tous, han mantingut, avui dimarts, la primera reunió oficial des de la constitució del nou govern insular. Els responsables de política lingüística de Catalunya i les Balears han fet una primera aproximació a les polítiques dels dos executius en aquesta matèria: "Ha estat una reunió cordial i positiva que ha servit per constatar una coincidència d'objectius i la voluntat d'incrementar notablement la nostra cooperació", ha destacat Miquel Pueyo.
Pueyo i Tous coincideixen en què cal trobar nous àmbits de col·laboració i d'intercanvi de recursos i experiències en multitud de camps, com l'acolliment lingüístic de la nova immigració, el foment del català entre l'hostaleria i la restauració, l'increment del català en les noves tecnologies, l'acord a tres bandes que la Generalitat manté amb els governs d'Euskadi i Galícia, etc. Pueyo i Tous, així mateix, també s'han plantejat la signatura d'un conveni de col·laboració més ampli que el que ja van signar els dos governs l'any 2000.

Durant el mandat de Jaume Matas, un i altre govern van mantenir les relacions en matèria de política lingüística en stand-by. Segons Pueyo, ambdós executius "mantenien una cooperació bàsica però limitada" en política lingüística, en temes puntuals com el doblatge de pel·lícules al català o l'edició de l'obra completa de Fabra. Ara, aquesta situació pot canviar, ja que Tous ha manifestat la seva voluntat d'incrementar la col·laboració. Segons Pueyo, "ens trobem en les millors condicions polítiques i de sensibilitat per entendre'ns bé des de la lleialtat institucional. La llengua no és de ningú, és de tothom. Catalunya no té l'exclusiva ni el monopoli de res i la possibilitat de col·laborar des de posicions institucionals em semblaria magnífica". De moment, les dues parts s'han emplaçat a una segona reunió, de caràcter més tècnic, que mantindran properament a les Illes Balears i que servirà per definir les línies de treball conjunt.

En una entrevista al Diari de Balears, Tous afirmava que, a més a més de reunir-se amb Pueyo, també té la intenció d'oferir "ponts de diàleg amb el responsables d'aquesta àrea del País Valencià". La voluntat expressada per Tous coincideix amb la del secretari de Política Lingüística català, qui recalca que la Generalitat de Catalunya ja manté relacions institucionals amb organismes de la Generalitat Valenciana, com l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que participarà, el 23 d'octubre a Barcelona, en la presentació oficial dels resultats de l'enquesta d'usos lingüístics que s'ha realitzat arreu dels territoris de parla catalana.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat