Indica publicitat
Dijous, 21 d'octubre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 19 de novembre del 2007 | 18:30
La fotografia · Seguretat

Dret de manifestació i ordre democràtic


Els molt greus incidents davant del Departament d'Interior del Govern de la Generalitat de Catalunya requereixen una investigació a fons per trobar tots i cada un dels responsables entre els suposats grups antifeixistes i també les responsabilitats que calguin en els responsable d'organitzar l'estratègia de contenció de la Policia de Catalunya. L'espectacle va ser del tot lamentable i no pot tornar a repetir-se.
Tots els ciutadans, sigui quina sigui la seva opció política o social, tenen el dret a manifestar-se i la Policia de Catalunya ha de garantir que els ciutadans que hi participen i els que en aquells moments estan en la zona de la manifestació gaudeixin de les seves llibertats, i a més, s'ha d'assegurar que les propietats públiques i privades no estiguin en perill. Per aquest motiu, caldria fer una revisió de l'estratègia que el Departament de l'Interior va planificar per tal d'establir que una manifestació no autoritzada es pogués desenvolupar en condicions d'ordre democràtic.

Es coneixia i es coneix que dins d'aquests moviments alternatius s'hi barregen amb tècniques perfectament organitzades provocadors de l'extrema dreta i mercenaris al servei d'algun que altre element fàctic que li interessa desprestigiar la Policia de Catalunya. Sabent això, com se sap, el Departament de l'Interior ha de fer un doble esforç d'investigació i intel·ligència d'aquests grups per conèixer i separar qui són aquests provocadors, al servei de qui estan, diferenciar-los i posar-los al més aviat possible a disposició de la justícia. I no li ha de tremolar la mà al conseller a l'entrar a fons en tot el moviment alternatiu per conèixer què hi ha al darrere. No es pot continuar amb la innocència i l'actitud tova dels últims mesos. A Catalunya tenim i és bo que hi siguin grups alternatius, amb tot tipus d'opcions socials i polítiques, i això és bo i ha de ser entès. S'hi ha de negociar, i s'han de trobar els consensos necessaris perquè aquests sectors socials es puguin manifestar en perfecte ordre democràtic. I el Departament de l'Interior i la Policia de Catalunya han de tenir unitats especials d'"interlocució" que mantinguin bones relacions amb aquests sectors perquè entenguin que la Policia de Catalunya també hi és per defensar els seus drets, però que ells, com tots els ciutadans també tenen els seus deures. I cal que ajudin a desemmascarar aquells elements provocadors que actuen dins la cobertura d'aquests grups.

La Policia de Catalunya està en uns anys decisius, en els quals s'ha de desplegar del tot, ha d'aposentar-se en el territori i ha de gaudir del suport i la solidaritat de la ciutadania. Per això tots els esforços són pocs per connectar la Policia de Catalunya i la societat.

La manera de vèncer i eliminar actituds provocadores com els incidents d'un nucli reduït de participants a la manifestació antifeixista del passat dissabte és trencar la incomunicació entre una policia democràtica i uns ciutadans que per molt alternatius que siguin també paguen una policia perquè els protegeixi.

Portem massa mesos amb equivocacions en la seguretat, l'espectacle dels Glasgow Rangers a la plaça Catalunya, la tolerància en aquella mateixa zona de certes manifestacions folklòriques que acaben convertint, també, el monument del president Macià en urinari públic denoten que encara no s'ha produït allò tan o més important que el desplegament de la Policia de Catalunya, que és el desenvolupament de polítiques cíviques i la utilització de la Policia de Catalunya (guàrdia urbana i mossos d'esquadra), que amb actuacions preventives no repressives, impedeixi situacions com les viscudes.

La Policia de Catalunya també necessita i requereix comandaments polítics que tinguin les coses clares i que sàpiguen que amb la seguretat ciutadana no es fa política i no es guanyen ni es perden vots, simplement es dóna suport a la ciutadania perquè exerceixi les seves llibertats. I, a la vegada, el ciutadà ha d'acceptar que s'ha de respectar a la policia perquè està actuant al seu servei i al seu benefici, perquè pugui, amb tota tranquil•litat, exercir els seus drets i els seus deures.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat